2019 McLaren GT

0
113

McLaren GT je novi veliki Grand Tourer kompanije iz Vokinga, koji kombinuje motor od 620KS i prtljažni prostor zapremine 570 litara. McLaren tvrdi da ovaj model nudi komfor na dugim putovanjima na nivou Bentley Continentala GT i Aston Martina DB11, ali u lakšem, bržem i uzbudljivijem paketu.

McLaren GT se pridružuje postojećim modelima iz serija Sports, Super i Ultimate Series, a akcenat stavlja na prefinjenost i praktičnost više nego bilo koji drugi automobil ove marke.

U GT je ugrađen četvorolitarski V8 motor iz modela 720S, ali u specifikaciji koja donosi nešto manje snage – 620KS i 630Nm u rasponu od 5500 do 6500 obrtaja. Deklarisano ubrzanje od 0-100km/h je 3,2 sekunde, a do 200km/h 9 sekundi. Maksimalna brzina je 325km/h. Objavljen je i podatak da je 95% obrtnog momenta na raspolaganju između 3000 i 7250 obrtaja.

Motor je pričvršćen za šasiju nosačima koji su upola manje kruti nego kod modela 600LT, što smanjuje buku i vibracije. Menjač je sedmostepeni, sa dva kvačila, a snaga se šalje samo na zadnju osovinu.

Upravljanje i kočnice kalibrisani su za lagodno korištenje pri manjim brzinama, a klirens od 110mm trebalo bi da omogući neometanu vožnju u urbanim sredinama. Hidarulični sistem može da podigne vozilo za još 130mm u slučaju potrebe.

Aktivni sistem ogibljenja skenira put ispred automobila i priprema ga za neravnine, da bi vožnja bila što udobnija u režimu Comfort. Režimi Sport i Track i dalje su na rapsolaganju vozaču kada poželi uzbudljiviju vožnju.

GT ima karbonsku monokok šasiju, što doprinosi relativno maloj težini od 1.530kg, što je za više od 200kg manje od Aston Martina DB11 V8. Prtljažnik ima zapreminu od 420l, a u njega može da stane i par skija. Manji prednji prtljažnik dodaje još prostora za predmete, pa je ukupna zapremina 570 litara.

Kabina je uređena po ugledu na 570S, sa kojim GT deli DNK. Osobenost ovog modela je par električno podesivih grejanih sedišta, koja mogu biti presvučena kožom, alkantarom ili kašmirom. Sedmoinčni ekran multimedije postavljen je u orijentaciji portreta i opremljen najnovijim McLarenovim softverom sa informacijama o saobraćaju u realnom vremenu. Putnici tokom vožnje mogu da uživaju u zvuku Bower and Wilkins audio sistema.

Narudžbine se već primaju, a cene u Britaniji kreću od 163.000 funti. Prve isporuke uslediće krajem 2019.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here