Ženeva: McLaren Senna GTR

0
208

McLaren je na Sajmu automobila u Ženevi predstavio model Senna GTR, najnovijeg člana Ultimate serije, čija je proizvodnja ograničena na samo 75 primeraka. Ovo je lakša i snažnija verzija već ekstremnog automobila za javne puteve.

Već na osnovu izgleda GTR verzije jasno je da je ovaj automobil predviđen samo za staze. McLaren obećava da će ovo biti još brža i oštrija verzija regularnog modela. Kompletna proizvodna serija prodata je unapred.

Za pogon je iskorišten isti četvorolitarski V8 motor sa dva turba iz standardnog automobila, ali sa remapiranom ECU jedinicom i prerađenim izduvnim sistemom. Agregat u ovoj specifikaciji proizvodi 825KS i 800Nm, a vozilo je teško samo 1188kg. Performanse još nisu objavljene.

Snaga se prenosi na zadnje točkove preko sedmostepenog automatskog menjača. Kontrola brzog starta je deo osnovne opreme, zajedno sa tri režima za vožnju: Track, Race i Wet. Poslednji režim razvijen je specijalno za GTR i predviđen je za situaciju kada se koriste pneumatici za mokru podlogu.

Kao i standardni Senna, GTR ima aktivnu aerodinamiku, koja osigurava više od 1000 kg vertikalnog pritiska pri brzini od 250km/h. Unapređenja u odnosu na standardnu verziju obuhvataju preoblikovani prednji spliter, ogromni zadnji difuzor, nove elemente prednjeg branika, preoblikovane bokove i veće zadnje krilo u stilu LMP1 trkačke serije.

Strukturna poboljšanja obuhvataju karbonsku bezbednosnu ćeliju sa integrisanim zaštitnim kavezom i nosačima za pojas. GTR ima proširene blatobrane zbog povećanog kolotraga i većih aluminijumskih felni dijagonale 19 inča. Radi smanjenja težine stakleni vetrobran i bočni prozori zamenjeni su elementima od polikarbonata.

Iako je GTR Senna inspirisan GTR trkačkim automobilima, McLaren je želeo da postigne da 95% vozača može da iskoristi 95% potencijala vozila. Zbog toga su regulative GTR programa selektivno ignorisane, pa su ugrađeni veće felne od dozvoljenih i veće karbon-keramičke kočnice. Modifikovano ogibljenje i serija sistema koji pomažu vozaču garantuju da vozilo bude predvidljivo tokom vožnje.

Ugrađeni su i sistemi ABS, kontrola brzine u pit lejnu, kontrola pritiska u pneumaticima, senzori potrošnje kočnica, tehnologija za čišćenje diskova, radar protiv sudara i funkcija vazdušne kočnice za zadnje krilo. Zahvaljujući tome, GTR Senna koči 20% bolje od standardne verzije.

Kabina ima trkačka sedišta po FIA standardu, karbonsko-satenski trim, površine presvučene alkantarom, upravljač sa funkcijom brzog skidanja i digitalnu instrument tablu. Radi smanjenja težine nema tepiha, multimedijalnog sistema niti suvozačkog sedišta.

Svaki GTR Senna može da se personalizuje u McLarenovom odelenju za specijalne operacije (MSO). Prve isporuke očekuju se u septembru ove godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here