Volkswagen povećava proizvodnju električnih modela

0
198

Volkswagen grupa najavila je značajno povećanje globalne proizvodnje električnih automobila i upozorila da će širenje ovog tipa vozila dovesti do ukidanja radnih mesta.

Grupacija koja obuhvata 12 marki planira da lansira 70 potpuno električnih modela u narednoj deceniji i da u tom periodu napravi 22 miliona vozila sa baterijskim pogonom. Prema prethodnom planu, bila je planirana proizvodnja 15 miliona električnih vozila.

Direktor Volkswagen grupe Herbert Dajs rekao je da će ova kompanija do 2050. godine postići “potpunu neutralnu ravnotežu kada je reč o CO2” u svim oblastima, od ponude vozila do administracije.

Dajs je na godišnjoj konferenciji za medije odredio ambiciozne finansijske ciljeve radi poboljšanja efikasnosti i performansi u svim segmentima kompanije. Volkswagen planira da smanji emisiju CO2 svojih novih vozila za 30% do 2025. godine i za 40% do 2030. godine u odnosu na nivo iz 2015. godine.

Dajs je rekao da je završeno vreme za debatu unutar industrije o budućnosti i održivosti električnih vozila i pozvao ostatak društva da uskoči u voz. “Mi smatramo da ne postoji alternativa e-mobilnosti u narednih nekoliko decenija“, rekao je direktor Volkswagena.

On je napomenuo da će ova transformacija industrije i infrastrukture, kao i korištenje energetskih resursa bez emitovanja CO2 za posledicu imati ukidanje radnih mesta.

Realnost je da proizvodnja električnog automobila zahteva oko 30% manje rada u poređenju sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem. To znači da ćemo morati da ukidamo radna mesta, a to će biti teško postići samo kroz fluktuaciju i delimično penzionisanje“, izjavio je Dajs.

On je na kraju rekao da će u budućnosti softver činiti 90% inovacija u automobilima i da će sa koncepta sedmogodišnjeg ciklusa u automobilskoj industriji morati da se pređe na periode od nekoliko sedmica ili dana.  

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here