McLaren Senna – ektremni sportski automobil

0
532

U pitanju je trenutno najsnažnij motor iz kompanije McLaren koji sa 800KS i 800Nm i samo 1198kg nudi performanse dostojne imena koje nosi. Serija je ograničena na 500 komada, cena po komadu je 750.000 funti.

Britanska kompanija McLaren je dizajnirala model Senna tako da to bude njihov najekstremniji automobil namenjen za vožnju na trkačkoj stazi, ali da je i dalje u pitanju legalni putnički automobil.

McLaren je sa namerom proizveo automobil koji kao fokus ima samo i jedno performanse na trkačkoj stazi, tako da ovaj automobil ne pravi kompromise koje ostali McLaren modeli prave kako bi se vozačima u svakodnevnoj vožnji malo olakšao posao.

   

U pitanju je klasični McLaren recept za pravljenje putničkih automobila – centralno postavljeni biturbo V8 sa pogonom na zadnjoj osovini. Upravljanje je elektro-hidraulično, dok je za šasiju iskorišćena nova Monocage III arhitektura koja se koristi i kod modela 720S. Svi paneli su izrađeni od karbonskih vlakana kako bi se postigla izuzetno mala težina vozila (za današnje vreme posebno) od samo 1198kg.

Na Senna modelu se koristi druga generacija hidrauličnog ogibljenja (RCC II) koja radi u kombinaciji sa aktivnom aerodinamikom kako bi se postigle maksimalne performanse kako na pravcu, a tako i u krivinama. Dupli difuzer na zadnje delu automobila kao i veliki spojler se brinu da zadnji deo vozila bude stabilan pri velikim brzinama, dok spojler ima i dodatnu funkciju vazdušne kočnice.

4,0 litarski twin turbo V8 sa kodnom oznakom M840TR proizvodi 800KS i 800Nm, što obezbeđuje odnos od 668KS po toni. Automatski menjač je sa duplim kvačilom i sedam stepeni prenosa. Kočioni sistrem koristi karbon keramičke diskove, dok je Pirelli P Zero Trofeo R preporučeni pneumatik.

Model Senna će se ručno sklapati u Engleskoj, sa ograničenom serijom od 500 komada sa cenom od 750.000 funti, a svi automobili su već rezervisani.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here