24h Le Mans 2010: Uvodno predstavljanje – prototipovi

0
2494
Image

I pored velikih najava organizatora da će ove sezone dizel prototipovi biti usporeni, situacija je drugačija. „Dizelke" i dalje nemaju konkurenciju kada se govori o LMP1 klasi, dok u LMP2 klasi ima dosta vrlo ravnopravnih konkurenata.

Na ovogodišnjoj trci će učestvovati tačno 30 posada u klasi prototipova. Od toga,18 posada se bori u najsnažnijoj klasi, LMP1, dok se 12 posada bori u klasi LMP2. Po pravilniku, u LMP1 klasi je moguće voziti dizel pogonjene prototipove i od 18 posada, čak 9 koristi tu piliku.

Image

 

Malo o tehničkim specifikacijama LMP1 i LMP2 klasa: 

LMP1 klasa prototipova dozvoljava korišćenje karoserija sa otvorenim ili zatvorenim kokpitom. Većina modernih karoserija ima zatvorene kokpite (Peugeot, Lola), dok su pobornici otvorenih kokpita Audi, Pescarolo, Courage/ORECA i Gineta. S obzirom da je moguće koristiti neku od poznatih kombinacija karoserija/motor, prototipovi se oslovljavaju kao proizođač šasije, pa onda proizvođač motora. Primera radi Lola Judd znači da je u pitanju Lola karoserija, dok je proizvođač motora Judd. Fabrički timovi uglavnom razvijaju kompletan prototip pa tako Peugeot, Audi, Acura ili Porsche nemaju posebne nazive karoserija ili motora, već je u pitanju jedna celina.

LMP1 specifikacije:
– Minimalna težina: 900kg za benzince, 930kg za dizelaše,
– Maksimalna širina zadnjeg spojlera: 160cm,
– Maksimalna radna zapremina motora: 6000ccm za atmosferske benzince, 4000ccm za turbo benzince i 5500ccm za dizele,
– Maksimalni prečnik kočionih diskova 380mm,
– Maksimalna zapremina rezervoara: 90l, odnosno 81l za dizele,
– Prednja svetla: bela
– Brojevi: U rasponu od 1 do 24

LMP2 klasa je, po definiciji organizatora, namenjena privatnim timovima. Manji, okretniji i slabiji prototipovi na stazi Le Sarthe nemaju nikakvih šansi da se u direknom duelu suprotstave LMP1 kolegama, za razliku od ALMS šampionata gde uske i krivudave staze u omogućavaju vozačima ove klase da se direktno bore sa vozačima jačih prototipova. Kao što smo rekli, prošlogodišnji član pobedničke postave, David Braham, je ove godine dobio priliku da na Le Mansu nastupa za svoj matični tim – Highcroft Patron. Po prvi put, fabrički podržani tim Acure stiže na Le Mans iz matičnog ALMS šampionata i ova posada je i najveći konkurent za pobedu i pored toga što debituju na ovoj trci. Proizvođači karoserija su Pescarolo, Courage, WR, Lola i Ginetta; proizvođači motora su Judd, AER, Zytek i HPD/Acura.

LMP2 specifikacije:
– Minimalna težina 825kg,
– Maksimalna dužina zadnjeg spojlera 160cm,
– Isključivo benzinski motori maksimalne zapremine do 3400ccm (atmosferski, maksimum 8 cilinara) ili do 2000ccm (turbo, maksimum 6 cilindara),
– Maksimalni prečnik kočionih diskova 380mm,
– Zapremina rezervoara 80l,
– Prednja svetla: bela,
– Brojevi: 25 do 49

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here