Mazda sa Takumi linijom čini ono što svaki proizvođač pokušava sa specijalnim edicijama, a to je da se kupcu ponudi osećaj posebnog modela. „Takumizacija“ je kompletno prošla kroz naše ruke i poslednji model koji je u Takumi opremi došao do nas je ujedno i najmlađi u ponudi Mazde, CX3. Glavno pitanje je da li je Takumi verzija samo marketinški trik ili se zaista stiče osećaj „posebnog“ automobila?

Mazda definitivno važi za proizvođača koji ima posebnu vrstu fanova. Mazdu nekako  možemo smestiti među malobrojne proizvođače koji važe za specifične, za proizvođače koji su svojim dizajnom, tehnologijom, tvdoglavošću (daleko od toga da ovo mislimo u lošem kontektstu) izazivali krajnje oprečne komentare. Ono što je interesantno je da oni koji su imali dobre komentare jednostavno nisu hteli da slušaju one iz suprotnog tabora i sa određenom dozom prefinjenosti apsolutno odbijali bilo kakvu raspravu na temu tehnologije ili dizajna koji Mazda koristi.

Sa novom generacijom Mazdinih modela, onaj tabor koji je imao loše komentare je prosto ućutao i „prešao na drugu stranu“. Sve ovo znači da Mazda danas predstavlja jedan od najprepoznatljivijih brendova u dva segmenta koji po nama čine automobilsku industriju. Jedna oblast je dizajn, gde se Mazdi sa Kodo dizajnom gotovo i nema šta zameriti, a sa druge strane imamo Skyactive tehnologiju koja ide nasuprot svih trendova u automobilskoj industriji danas i podrazumeva motore „veće“ zapremine sa visokim stepenom kompresije i različitim nivoima snage.

Takumi paket opreme nudi mogućnost da se za relativno malu doplatu kupi dosta bolje opremljen automobil, čime se značajno produžava životni vek modela bez potrebe za restilizacijom.

Za ovu, 2017, godinu Mazda je najavila Takumi modele u svim segmentima, a mi smo drage volje iskoristili priliku i vozili sve što je bilo “takumizovano”. Prvo je na testu bila popularna trojka, zatim je na red došao veliki brat CX5, zatim najmanji model u ponudi, Mazda 2, i na kraju kompaktni SUV model, model koji je sam po sebi prilično specifičan, CX3.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here