NK TEST: Toyota C-HR

Toyota je tokom proteklih decenija insistirala na konzervativnom imidžu, a samim tim i dizajnu. U proteklom periodu se primećuje trend modernizacije izgleda, a drastični iskorak u tom pravcu je napravio potpuno novi model u gami – C-HR.

Rezultat ekstremne popularnosti SUV vozila je da sada apsolutno svaki proizvođač ima nekoliko modea u raznim veličinama kojima pokriva svaki deo subkompakt i kompakt SUV segmenta. U poslednje vreme, fokus kupaca se kreće ka subkompakt SUV varijacijama gde proizvođali koriste neobičan dizajn kako bi svoj model istakli u pravoj poplavi sličnih vozila.

Taj pristup zahteva da izgled ne mora biti neophodno lep ili atraktivan, ali mora biti čudan i neobičan kako bi privukao pažnju vozača i posmatrača. Nissan je sa Juke-om napravio iskorak u tom smeru, pa se ovom proizvođaču može pripisati i stvaranje ove kategorije automobila, pored modela Qashqai. Toyota je svojevremeno, neuspešno, pokušala prodor u ovom segmentu sa modelom Urban Cruiser. Sada će grešku pokušati da isprave sa C-HR.

Toyota je koncept na kome je baziran C-HR predstavila još 2014. godine na sajmu u Parizu, pa i kasnije u Frankfurtu 2015. sa još više detalja o budućem modelu. Ono što se tada moglo videti je nedvosmislena želja da se pojedini modeli u dizajnerskom smislu značajno pomere u odnosu na sve što je do sada bilo aktuelno.

Kupe linija karoserije uz obavezni SUV element, uz futurističke detalje koji asociraju na manga umetnost. Sama C-HR oznaka treba da znači „Coupe High Rider“, što prilično opisuje i osnovni izgled automobila. Interesantno, koncept dizajn se nije mnogo promenio do finalne verzije, što je nije baš mnogo čest slučaj. Očigledno je Toyota odlučila da se čvršće drži ideje, kako bi C-HR stvarno imao originalno zamišljeni efekat.

Pomenuti efekat koji treba da proizvede C-HR na potencijalne kupce je da na prvi pogled teško mogu da poveruju da je u pitanju Toyota. Na samu pomisao automobila marke Toyota, na pamet padaju razne stvare koje su se gradile godinama – pouzdanost, kvalitet, konzervativan dizajn i slični epiteti. Dakle, nikako ne hrabar i futuristički dizajn koji ima C-HR. Sada, ukoliko Toyota uspe da spoji sve pomenute epitete u jedan automobil, koji je pored toga spada u klasu trenutno enormno popularnih, C-HR može biti veoma interesantan.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -