NK TEST: VW up!

0
487

U našoj test floti bio je najmanji model iz Volkswagen ponude koji i pored toga što je već dugo u prodajnim salonima domaćih uvoznika tek sada dobija priliku da se pokaže i prikaže u našoj test floti.

Supermini segment modela pokušava da ponudi kupcima prevozno sredstvo koje zadovoljava vrlo specifične zahteve, što je direktno utiče i na relativno mali broj potencijalnih kupaca. Naravno, svi vodeći svetski proizvođači u svom potrfoliju moraju imati u ponudi model iz ove kategorije, a razloziza to su više zbog marketinga, prepoznatljivosti brenda i iskorišćenja proizvodnih kapaciteta, a menja zbog ogromne tražnje ili prodaje.

VW je sa modelom up! uspeo da privuče pristojan broj kupaca koji su zainteresovani za supermini automobil, pa od kraja 2011. kada je krenula proizvodnja ovaj model na EU tržištu je jedan od naprodavanijih model u klasi. Odličan uspeh je napravljen i na tržištima Brazila, Japana i Južne Afrike, dok je u Nemačkoj i Holandiji up! već 5 godina najprodavaniji model u klasi.

up 16

Interesantno, put od nacrta do salona je bio malo duži, pa je up! prikazan kao koncept još 2007. godine na sajmu u Frankfurtu. U stvari, tada je prikazano nekoliko up! koncepta, od kojih su neki bili sa motorom postavljenom pozadi i pogonom na zadnje točkove. Ipak, u proizvodnju je ušla „standardna“ opcija bazirana na NSF platformi, sa prednjim pogonom i napred postavljenim motorom. Izbor pogona je tada bio samo 1.0 benzinski trocilindraš, ali se ponuda tokom vremena povećala. Zanimljivo, up! je 2012. godine dobio WCOTY (World Car of The Year) nagradu u top 3 konkurenciji između 911 Porsche-a i BMW-a serije 3. Naravno, u svim tim nagrada ima mnogo politike (za razliku od naše NK nagrade), ali je sigurno bilo zanimljivo probati up! i videti o čemu se tu radi.

up 29

Pored toga, up! se od tada malo promenio jer je VW gotovo stalno uvodio neke novitete, istina postepeno i na različitim tržištima. U Ženeveni prošle godine predstavljena je osvežena verzija za 2017. godinu sa velikim brojem izmena, novim motorom u ponudi i modernijom opremom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here