Novi Nissan Qashqai, prezentacija 1. Dan

0
1420

Start prodaje nove generacija modela Qashqai za Nissan predstavlja veoma značajan događaj, što se može zaključiti i po uloženom trudu kompanije da novi automobil na što bolji način predstave široj javnosti i predstavnicima medija. Tokom dva dana, Nissan je organizovao prezentaciju novog modela Qashqai u Rovinju, na kojoj su bili ne samo novinari iz ex-YU regiona, već i iz drugih zemalja iz okruženju. Naravno, osnovna ideja je da se u isto vreme, na samom startu prodaje, svima omogući da probaju novi automobil i vide sve razlike u odnos na prethodni  model.

Prva generacija modela Qashqai se pojavila na tržištu još 2007, što je dugačak životni vek za bilo koji model. Ova dugotrajnost modela govori o uspešnosti prodaje, pa je shodno tome i naslednik ovog modela veoma važan korak za Nissan. Originali Qashqai je bio začetnik kompletnog „urban CUV“ segmenta, pa 2007. ovaj automobil gotovo da nije imao konkurenciju. Naravno, rastom popularnosti (J) segmenta konkurentskim modela je bilo sve više, tako da je došlo vreme za novi model, iako je do skoro aktuleni Qashqai model i dalje beleži dobre rezultate prodaje.

 

Na uvodnoj prezentaciji mogli smo da vidimo koje su to promene koje donosi nova Qashqai generacija. Fokus Nissan-a je bio na tri bitna parametra: dizajn i kvalitet završne obrade na nivou skupljeg vozila, primena naprednih tehnoloija po pitanju bezbednosti i povećanje performansi motora uz smanjenje CO2 emisija koje su iz raznih fanatičnih razloga veoma bitne za EU tržište.

 

IMG 8136

Očekivano, Qashqai je nešto veći nego ranije (duži, viši) kako bi se putnicima ponudilo više prostora u kabini. Spoljašnjost je značajno modernija i atraktivnija, tako da Qashqai intezivno igra na kartu upadljivosti.

Od tehničkih promena, najviše razgovora na prezentaciji je bilo oko 4×4 pogona, kao i promena na CVT menjačima. Interesantno, 4×4 opcija je za sada vezana samo za jedan motor i ručni menjač, dok je CVT opcija moguća opet samo sa jednim motorom i 4×2 pogonom.

 

IMG 8145

 

Što se tiče motora, novi Qashqai pokreću već poznati (i još nešto dodatno modifikovani Renault agregati), pa su tako na raspolaganju tri benzinska i četiri dizel motora. Najjača opcija je 1.6 turbo benzinac sa 163 KS, dok je novi 1.6 dCi motor sa 130KS  jedina opcija za one koji žele 4×4 pogon. Da ne bude da su u pitanju sve pozitivni noviteti, interesantno je da novi Qashqai ima određene promene na zadnjoj osovini.

Stari Qashqai je pozadi imao multilink oslanjanje, dok novi model koristi varijantu „torzije“, što cenu proizvodnje treba da smanji ali i da nešto umanji vozne karakteristike. Što se tiče cene, osnovi model će krenuti od 17000 evra, dok ćemo vozne karakteristike proveriti tokom sledećeg dana prezentacije.

 

IMG 8152

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here