F1: Prvi test u Herezu i novi bolidi

0
668

Prvi ovogodišnji test za novu F1 sezonu je iza nas, a obeležio ga je veoma mali broj izveženih krugova, kao i par prekida. Pored standardnih prekida usled ostajanja bolida na stazi, jedan prekid je bio i usled udesa Hamiltona. Pre početka testa i tokom samog testa svoje bolide predstavile su ekipe Mercedes, Fors Indija, Red Bul, Katerham i Vilijams.

Mercedes je pred sam početak testa u Herezu predstavio svoj bolid, W05. Niko Rozberg i Luis Hamilton, koji nastavljaju saradnju sa Mercedesom i ove godine, otkrili su bolid medijima u boksu na stazi Herez. Mercedes nije previše odstupao od svog dizajna, bar što se boja tiče, a karakteriše ga nešto suptilniji prednji kraj u poređenju sa većinom konkurencije. Treba napomenuti da je Mercedes ostavio prostor na bolidu za poruku podrške Mihaelu Šumaheru ispisavši #KeepFightingMichael na jednom delu bolida. Mercedes je bio i među najvrednijim timovima kako je testiranje počelo međutim ubrzo je došao i razlog za brigu, a za to se pobrinuo Luis Hamilton. Hamilton je posle par merenih krugova izgubio kontrolu i slupao novi bolid u barijere pored staze, a iz tima je došlo obaveštenje da je uzrok nezgode defekt prednjeg krila. Hamilton je iz udesa izašao nepovređen. Vreme koje je Hamilton pre udesa zabeležio dugo je bilo najbrže, ali ga je sa vrha liste pred kraj testa “skinuo” Kimi Rajkonen u Ferariju. Hamilton je pre udesa uspeo da odveze 18 krugova.

Fors Indija je bila među prvima koja je izbacila 3D render svog bolida, ali tek u Herezu mogli smo da vidimo kako VJM07 bolid zapravo izgleda. Prednji kraj je sličan onom koji koristi Meklaren, a VJM07 bolidom će ove godine upravljati Niko Hulkenberg, povratnik u ovu ekipu i Serhio Perez koji se “preselio” iz Meklarena. Priliku da prvi provoza novi bolid imao je Serhio Perez, a tokom testa je odvezao 11 krugova i zabeležio četvrto vreme.

I branioci titule predstavili su svoj bolid na prvom testu. Red Bul RB10 su otkrili Sebastijan Fetel, aktuelni svetski šampion i njegov novi kolega, Danijel Rikardo. Kako smo možda i mogli da očekujemo od Njujia, RB10 karakteriše jedinstven prednji kraj. Kako se bolid ponaša mogli smo da vidimo tokom samo 3 kruga koje je Fetel izvezao, ali nije postavio vreme kruga već je samo vozio tzv. “instalacione” krugove.

Test u Herezu je počeo a neki timovi nisu stigli da spreme svoje nove bolide. Ekipa Katerham je svoj bolid predstavila negde polovinom test sesije. CT05 bolid je možda i najčudniji od do sada prikazanih bolida i dolazi sa dosta čudnim prednjim delom, koje se praktično sastoji iz “dva sprata”. Takođe bitna stvar za Katerham je to što su nastavili saradnju sa Renoom pa se nadaju da će ove godine imati zapaženiju ulogu u šampionatu. U ovome bi trebalo da im pomogne i novi vozač, povratnik u F1, Kamuji Kobajaši. Pored njega imamo i novog momka u F1, a u pitanju je Markus Erikson. Katerham je tokom prvog dana testa napravio samo jedan krug, a vozač za upravljačem je bio mladi Erikson.

Vilijams je bio poslednji koji je pokazao novi bolid prvog dana testa u Herezu. Iako smo prve 3D rendere videli pre par dana dosta dugo se čekalo na izlazak FW36 bolida iz garaže. Valteri BOtas je bio taj koji je imao čast da izveze bolid na stazu i uspeo je da pređe sedam krugova i zabeležio je treće vreme dana. U Vilijamsu se nadaju da će im novi paket pravila i saradnja sa Mercedesom doneti bolje rezultate, a obzirom na izuzetno lošu prošlu godinu to je nešto što im definitivno treba. Treba napomenuti da je Vilijams, slično kao i Meklaren prilično “ogoljen” i bez velikih sponzora, za sada.

Najvredniji vozač dana bio je Kimi Rajkonen sa uskupno 31 krugom, a ujedno je bio i najbrži prvog dana testa. Ono što je karakteristično za prvi test je mali broj krugova, ali ovako mali broj krugova je zaista alarmantan. To govori o tome koliko timovi ulaze u nepoznato sa novim pravilima, a stvar koja ih najviše muču su novi agregati. Interesantnu izjavu u vezi pouzdanosti agregata imao je sportski direktor Meklarena, Sem Majkl: “Možemo očekivati situaciju kao i 80-tih ili još goru.”

Rezultati prvog dana testiranja u Herezu:

1. Kimi Raikkonen, Ferrari, 1m 27.104s, 31 krug
2. Lewis Hamilton, Mercedes , 1m 27.820s, 18 krugova
3. Valtteri Bottas, Williams, 1m 30.082s, 7 krugova
4. Sergio Perez, Force India, 1m 33.161s, 11 krugova
5. Jean-Eric Vergne, Toro Rosso, 1m 36.530s, 15 krugova
6. Esteban Gutierrez, Sauber, 1m 42.257s, 7krugova
7. Sebastian Vettel , Red Bull, N/A, 3 kruga
8. Marcus Ericsson, Caterham, N/A, 1 krug

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here