Nissan Qashqai promocija – 2. dan

0
2505

Nakon uvodne prezentacije na kojoj su nam predstavljeni svi osnovni detalji vezani za novu generaciju modela Qashqai, došlo je vreme i da probamo novi automobil u vožnji.

Organizator je predvideo rutu od 100km, koja obuhvata standardne gradske-prigradske puteve, magistralu i autoput, dakle sve što je neophodno za sticanje osnovnog utiska o novom automobilu, nakon što smo prethodnog dana teorijski obavešteni o svim novostima.

Off-road programa vožnje nije bilo, jer za nju realno kod modela Qashqai i nema potrebe. Qashqai je od samog starta profilisan tako da mu “off-rad” mogućnosti nikako nisu primarna karakteristika, što je dodatno naglašeno kod nove generacije. Tako je opcija sa 4×4 pogonom ostavljena samo za jedan model, i ide isključivo u kombinaciji sa 1.6 dCi motorom i manuelnim menjačem. Iako je na uvodnoj konferenciji bilo dosta pitanja na temu 4×4 pogona, jasno je da na većini tržišta 2WD opcija ubedljivo najzanimljivija i da je zahteva za 4×4 modelima procentualno bilo veoma malo. Pored toga, za Nissan, udarni 4×4 model je X-Trail koji u novoj generaciji takođe treba da se pojavi tokom ovde godine.

Qashqai 1dan 48

 

Za potrebe test vožnji na raspolaganju je bilo čak devet novih Qashqai modela, od kojih je većina sa 1.2 DIG-T benzinskim motorom (115 KS) i ručnim menjačem, dok je samo jedan automobil je bio opremljen sa X Tronic menjačem, u kojem je bio 1.6 dCi motor (130 KS).

 

Qashqai 1dan 54

 

Taktičkim odabirom, za test vožnju smo seli u jedan od najjačih Qashqai  modela koji će biti u ponudi, a u pitanju je 1.6 dCi motor sa ručnim menjačem i 4×4 pogonom. Tu je bio i skoro maksimalni nivo opreme (19″ felne, panorama krov, itd) koji je podrazumevao i dosta elektronskih vozačkih asistencija o kojima smo slušali na promociji. Prvi utisak nakon ulaska u automobil, definitivno se na delu može videti realizacija ideje o dizajnu i kvalitetu. Tako isti stvarno odaju utisak dizajna i završne obrade automobila iz više klase, pa je nova Qashqai unutrašnjost veoma prijatna, i na oko i na dodir. Nema nikakvih čudnih dizajnerskih izleta, već je sve sklopljeno skladno i funkcionalno.

 

Qashqai 2dan 39

 

Tastera na volanu ima dosta, pa je tu potrebno malo vremena za “šta je šta” navikavanje. Uglavnom, desni set tastera služi za kontrolu tempomata i telefona, dok se sa levim setom testera kontroliše putni računar, podešavaju razni detalji i kontroliše audio sistem. Naravno, centralni deo komandne table rezervisan je za veliki “touch screen”, ali je on okružen dodatnim tasterima preko koji se takođe vrši kontrola nad svim funkcijama što ponekad olakšava stvari jer se ne mora stalno “pogađati” određeni deo na ekranu. Navigacija radi odlično i veoma je laka za programiranje, a na ekranu se takođe prikazuje slika sa “rear view” kamere koja se automatski aktivira zajedno sa parking senzorima kada se menjač ubaci u “rikverc”.

 

Qashqai 2dan 44

 

Odmah nakon starta test vožnje, mogli smo da primetimo da menjač ima za nijansu duži hod ručice od standardnog, ali to je i očekivano s obzirom da smo vozili 4×4 model. Menjač je i pored dužeg hoda solidno precizan, tako da brža promena brzina nije problem. Sam 4×4 sistem bi trebao biti isti kao i kod prethodne Qashqai generacije i aktuelnog X-Trail modela, iako o tome nismo dobili neke zvanične informacije.

Dakle, elektronski kontrolisan set visko kvačila vrši kontrolu nad aktivinim režimom rada, gde je 2WD mod primarna funkcija. Kao i ranije, vozač može preko tastera izabrati 2WD, Auto ili “4WD Lock” režim. 2WD prosto znači uvek aktivne samo prednje točkove, dok Auto  automatski menja (kada oseti proklizavanje prednjih točkova) mod aktivnih osovina. 4WD Lock bi trebao stalno da drži u pogonu sva četiri točka, ali zbog čuvanja “transfer box-a”, čim se pređe brzina od 40 km/h, sistem će ugasiti pogon zadnjih točkova. Ovaj sistem realno predstavlja i optimalan način “baratanje” nad implementiranim 4×4 sistemom, naročito imajući u vidu namenu vozila i motora snage od 130 KS.

1.6 dCi 130 KS motor smo već imali priliku da probamo, zadnji put u Renault Scenic modelu, i impresije su uvek bile veoma pozitivne. Situacija je ista i kada se ovaj motor nalazi u novoj Qashqai karoseriji, pa su na raspolaganju zavidne performanse. Elastičnost je odlična, a snage ima dovoljno da se do brzina od 150 km/h stiže veoma lako. Sa prosečnom potrošnjom oko 7 litara, teško da će većina Qashqai vozača imati bilo kakve zamerke na performanse. Ni kada je “ležanje na putu” u pitanju, ne bi trebalo da bude nekih zamerki. Ovo definitivno važi za 4×4 verziju koji smo probali, koja ima veoma precizno upravljane i odlično (i veoma neutralno) držanje u krivinama, bar na tih par mesta na kojima smo imali priliku da malo više “pritisnemo” mogućnosti novog automobila. Kako sada samo 4×4 verzija ima multilink oslanjanje pozadi, moguće da će ostale 2WD verzije imati nešto malo nervozniji zadnji kraj.

Qashqai 1dan 61
Među etapama vožnje, bile su predviđene i tri lokacije za pauzu i slikanje automobila, pa smo tada prvi put i po danu mogli da sagledamo kako spolja izgleda novi Qashqai. Očekivano, najveće razlike u odnos na prethodnu generaciju modela Qashqai je u prednjem delu koji izgleda znatno drugačije: maska, branik, farovi, haube itd, sve je dobilo modernije crte.

Qashqai 1dan 81

Novi Qashqai izgleda mnogo lepše i atraktivnije od svog prethodnika, a veoma je bitno da je Nissan ovoga puta izbegao “diskutabilni pristup dizajnu” kod modela Juke na primer. Tako Qashqai odlično izgleda iz svakog ugla, naročito sa lepim 19″ felnama i laganim hrom detaljima na odabranim mestima. Definitivno automobil ostavlja pozitivan utisak na sve posmatrače.

Qashqai 1dan 83
Kada smo završili prvi krug test vožnji, pokušali smo da se dokopamo jedinog automobila sa novim CVT  menjačem, ali ipak nismo uspeli. Ipak, sticajem okolnosti smo bar na par kilometara provozali CVT 1.6 dCi varijantu, i za to veoma kratko vreme smo mogli da konstatujemo da se novi CVT menjač veoma dobro ponaša, mnogo bolje nego prethodna varijanta. Nakon ovih par kilometara, vratili smo se u “naš” test automobil, a zavaljujući kolegama iz drugih medija koji su više bili zainteresovani za ručak nego za test vožnju, mogli smo malo obiđemo okolinu Rovinja.

Qashqai 2dan 18

Opet smo sticajem okolnosti (veliki radovi na okolnim putevima) isprobali i off-road vožnju po čuvenom “crvenom” blatu, pa se Qashqai i tu veoma dobro pokazao. Udobnost iznenađuje u ovim uslovima, sa obzirom još na 19″ felne, a sve lagane prepreke obilaznih blatnjavih puteva su uspešno prevaziđene.

Qashqai 2dan 24

Na kraju ove promocije i ekskluzivne test vožnje (samo nekoliko dana nakon što su najveći svetski auto mediji imali priliku da probaju novi Qashqai) koju je za nas organizovao Renault-Nissan Srbija, možemo konstatovati da je napravljen značajan iskorak po svim pitanjima u odnosu na prethodnu generaciju modela.

Najviše se radilo na tehnološko-elektronskim unapređenjima, uz već pomenuti dizajn i povećanje kvaliteta završne obrade. Shodno tome, novi model će sigurno nastaviti uspešne prodajne rezultate prve generacije modela Qashqai. Što se tiče cena, one za tržište Srbije nisu još definitivno formirane, ali se očekuje da cene budu od 3 do 6 procenata veće u odnosu na stari Qashqai sa sličnim paketom opreme, pa će ta cena na kraju biti takođe jedan od bitnih faktori će uticati na prodaju ovog modela na našem skromnom tržištu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here