24 časa Dejtone – finiš na braniku u svim klasama

0
1676
NAS SPONZOR

24 časa Dejtone ove godine nije bila značajna po tome što je jedna od najvećih endurans trka u kalendaru, već i po tome što je ovom trkom počeo novoformirani United SportsCar šampionat nastao spajanem Gran Am i ALMS takmičenja. Borbe su bile žestoke, a takav je bio i finiš – razmena farbe je bila intezivna u završnim minutima 24-časovne trke. U generalnom plasmanu prve četiri pozicije su osvojile posade sa Corvette DP prototipovima.

 

Ukoliko pomno ne pratite dešavanja preko “bare” – evo šta se tamo dešavalo protekle dve sezone. ALMS šampionat, kao takmičenje koje je vratilo današnje endurans automobile na stazu posle duže pauze, je sa ekonomskom krizom imalo sve manje takmičara i sve lošiju gledanost. Sa druge strane Grand Am je imao novca, timove i gledanost – ali ne i klase automobila koje se koriste u enduransu. Spajanjem ova dva takmičenja pokušano je da se uzme najbolje iz oba takmičenja, a da se timovima obezbedi gledanost i, samim tim, sponzori.

Rezultat je takmičenje koje ima četiri klase – dve PRO i dve amaterske/polu profesionalne. U kategoriji prototipova se koriste Daytona prototipovi i LMP2 prototipovi koji se mogu voziti u okviru WEC takmičenja tj. na Le Manu. Kategorija “čelendž” prototipova koristi kup prototipove koji su identični onima koji se koriste u drugim svetskim takmičenjima. GT klasa automobila je podeljena u GTLM i tu su fabričke postave u kombinaciji sa snažnim privatnim timovima koji koriste GTE specifikaciju automobila (opet klasa koja se koristi u WEC/Le Man). Polu profesionalne i amaterske postave koriste GT3 automobile i nastupaju u GTD (GT Daytona) klasi. Na reklamnom videu u nastavku možete videti šta koja klasa nudi i kako izgledaju ti automobili.

{YouTubeVideo id=B7ahLxUhiUI,2}

 

Najveća dilema je bila kako će organizatori ujednačiti performanse Daytona prototipova sa LMP2 mašinama, a prva trka je pokazala da će to biti težak posao zbog velike razlike u konstrukciji i načinu funkcionisanja aerodinamike. Dejtona je staza koja favorizuje snažne motore i LMP2 mašine su bile prilično hendikepirane na prvoj trci sezone, a dodatno su skoro svi LMP2 timovi imali problema sa mehanikom/elektrikom. Ostaje da vidimo kako će aerodinamika raditi na klasičnim stazama, a sa posebnim nestrpljenjem treba očekivati mart mesec i 12 časova Sebringa.

Uvek puna Dejtona je i ove godine ugostila ogroman broj gledalaca, koji su imali to zadovoljstvo da gledaju žestoke obračune u svim klasama kao i jedno od zanimljivijh finala zbog borbi na braniku u 3 od 4 klase automobila. Organizator je pokazao sve loše osobine prenete iz NASCAR takmičenja bespotrebnim aktiviranjem žute zastave na celoj stazi a sve u cilju zgušnjavanja “grida” i veštačkim otvaranjem mogućnosti za trku na braniku. Gledaoci su sigurno zadovoljni, ali pravi endurans ljubitelji nisu.

Action Express Corvette DP #5 posada (Žoao Barbosa, Kristijan Fitipaldi i Sebastien Burde) su zabeležili pobedu u generalnom plasmanu i P klasi ne dozvolivši da im se posada #10 Wayne Taylor Racing tima za koju voze braća Tejlor približi. Maks Anđeleli je pokušao da napadne Barbosu nakon što je trka nastavljena, ali Maks “the Ax” nije imao argumentaciju da pokuša napad pa je ekipa Action Express tima zabeležila drugu pobedu u pet godina, dok je to treći Rolex Daytona Cosmograph sat u njegovoj karijeri. Fitipaldiju je ovo druga pobeda u karijeri, dok je Sebastien Burde zabeležio svoju prvu pobedu na Dejtoni.

Duplo odustajanje za Čip Ganasi tim je nešto što je skoro pa nezamislivo za legendarni tim koji je u protekloj dekadio bio najdominantniji tim u Grand Am šampionatu. No, ove godine ih sreća nije poslužila tako da su obe posade odustale bez zabeleženih bodova.

Početak trke je obeležio žestok udes iz koga su Memo Gidli vozač #99 GAINSCO Corvette DP i Mateo Malučeli vozač #62 Risi Competizione F458 prebačeni helikopterom u bolnicu gde su oba vozača zbrinuti i van životne su opasnosti. Udes je usledio nakon što Gidli udario u Malučelijev F458 koji se kretao jako sporo zbog problema sa elektronikom. Nesrećni splet okolnosti je onemogućio Gidliju da vidi na vreme F458 koji je bio van idelane linije kretanja, te je direktan udarac rezultovao potupnim uništenjem oba vozila, a kako nam izgleda DP prototipovi bi možda mogli da poboljšaju svoje zone za deformaciju. Trka je zaustavljena nakon udesa, a nastavljena je 55 minuta kasnije.

{YouTubeVideo id=Gu4D-qJsz4U,2}

Pobednici su tokom 24 časa odvezli 695 krugova na 5,73 km dugačkoj stazi, od čega su u vođstvu bili 313 krugova. Posada #10 je u vođstvu bila tokom 228 krugova, a tokom kompletnog trajanja trke bilo je 52 promene u vođstvu.

Vlasnik Action Express tima, Bob Džonson, je bio uveren u pobedu kako kaže Sebastien Burde i ceo tim je u svakom trenutku trke znao šta treba da se uradi, šta je sledeći potez i kako će se strategija menjati ukoliko izađe sigurnosno vozilo na stazu.

U generalnom plasmanu Corvette DP prototipovi su pokazali veliku nadmoć u odnosu na ostale posade. LMP2 prototipovi su bili primetno sporiji na ovoj stazi tako da je najbolji plasman za tim sa Le Man prototipom bio za Muscle Milk tim koji je koristio proverenu ORECA/Nissan kombinaciju. Međutim ni odlična vozačka postava kao što je Klaus Graf, Lukas Lur i Aleks Brandl nije imala snage da se nađe tokom trke u vođstvu.

U kategoriji PC tj. čelendž prototipovi pobedu je osvojila posada CORE autosport tima sa Džonom Benetom, Markom Vilkinsom i Džejmsom Gjuom. Drugo mesto u klasi je osvojila posada 8Star Motorsport tima sa vozačima Enco Potolikiom (vlasnik), Tom Kimber Smit, Majk Marsal i Robom Hafom (WTCC vozač).

U GT klasama je bilo veoma napeto zahvaljujući velikom broju odlično pripremljenih posada bile one u GTLM ili u GTD klasi. GT Daytona klasa je poakazala da dobra mešavina profesionalnih i amatera/poluprofesionalaca može biti vrlo zanimljiv koncept i pored toga što GT3 automobili po definiciji nisu dovoljno brzi tempo ostalih kategorija.

GTLM klasa je ugostila nekoliko vrlo snažnih fabričkih timova – RLL (BMW), Corvette Motorsport (Chevrolet), CORE autosport (Porsche), Risi Competizione (Ferrari), SRT (Chrysler).

Ulogu fabričkog tima za Porsche je preuzeo CORE autosport, čija je posada #911 pobedila (6. u generalnom plasmanu) ispred RLL BMW Z4 posade #55, čiji je vozač Džoi Hend pokušao napad u završnom krugu, ali je Patrik Pile uspešno odbranio svoju poziciju obilatim korišćenjem GTD automobila koji su usporavali BMW Z4.

SRT posade su imale svojih problema tako i pored osvojene pol pozicije posada #91 je trku završila kao treća u klasi i 12. u generalnom plasamanu. Patrik Pile i Nik Tendi su osvojili svoju prvu pobedu na Dejtoni, dok je Rihard Litz to druga pobeda na ovoj trci u karijeri. Ovo je 76. put da Porše posada beleži pobedu u klasi na ovoj trci, a 40. put za 911 karoseriju.

Probleme su imali vozači u SRT Viper automobilima, a još više problema su imali vozači Corvette Racintg tima čije su automobile konstantno mučili problemi. Debitovanje nove C7 generacije trkačkih automobila iz Ševroleta nije prošlo ni blizu onoga što se očekivalo od američke ikone.

U GTD klasi je bilo veoma zanimljivo, čak i zanimljivije nego u prestižnijoj GTLM klasi. Završnica trke je protekla u pravom remplovanju #555 Level 5 F458 kojeg je vozio Alesandro Pjer Gvidi i Markusa Vinklhoka u #45 Flying Lizard Audi R8 LMS. Borba su vozači vodili tokom završnice trke, a varnice su poletele u završnim krugovima da bi rasplet stigao tek u poslednjem krugu kada je Vinklhok pokušao sa spoljne strane da prođe, ali je Pjer Guidi zatvorio nemačkog vozača koji je morao da spusti točkove van staze i efektivno popusti u ovom žestokom duelu. Italijanski vozač je prošao kroz cilj sa 1,2 sekunde prednosti i odmah mu je od strane organizatora dodeljena kazna što učinilo američki tim Flying Lizards pobednikom. Nakon kasnijeg ponovonog većanja, sudije su povukle odluku i dodelile pobedu Level 5 posadi.

{YouTubeVideo id=GDaJYncoGO8,2}

 

Ovo je prva pobeda za Ferrari (u bilo kojoj klasi) na Dejtoni od kako je 1998. Đanpjero Moreti pobedio sa Ferrari 333SP u generalnom plasmanu. Na trećom mestu trku je zavšila Porše posada #58 koja je bila samo 1 sekundu iza drugoplasiranih.

Prethodni tekstVolkswagen osvežio model Polo
Sledeći tekstNovi Nissan Qashqai, prezentacija 1. Dan
Večni entuzijasta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here