F1: Rasel menja Hamiltona u Mercedesu, Šumaher i Mazepin kompletirali Has postavku za 2021

0
39

Puno “tumbanja” u vozačkim postavkama na samom kraju F1 sezone. Džordž Rasel će menjati Luisa Hamiltona u Mercedesu na narednoj trci, ali verovatno i do kraja sezone. Aitken će nastupiti umesto Rasela u Vilijamsu, a Fitipaldi će menjati Grožeana.

Nakon burnog vikenda u Bahreinu, dobijen je rasplet što se tiče vozačkih postava. Nakon teškog udesa Romana Grožeana na startu trke za VN Bahreina, Has ekipa će imati Pjetra Fitpaldija kao zamenu za Grožeana, a kako je nakon trke Luis Hamilton testiran pozitivno na COVID-19, pojavilo se još jedno pitanje, a to je koće ga menjati u najmoćnijem boidu na stazi. Odgovor na to pitanje je stigao relativno brzo, a dogovor je “pao” između Vilijamsa i Mercedesa, tako da će Vilijams ustupiti Rasela “na korišćenje”. Rasel, kao junior vozač Mercedesa, je neko ko je inače viđen za Mercedes, a i sam Hamilton je u poslednje vreme mnogo hvalio svog zemljaka, tako da će Rasel imati prilike da okonča svoj post u osvajanju poena i da se nametne kao neko ko je viđen inače za to mesto u Mercedesu. Rasel je više puta ove sezone javno izjavljivao da je “vezan” u Vilijamsu, pa eto sada mu se pruža prilika koju je čekao.

Angaažmanom Rasela se stvorilo mesto u Vilijamsu koje će na kraju popuniti Džek Aitken, vozač F2 serije, što će biti svakako njegov debi F1, naravno kada je trka u pitanju. Viđali smo ga par puta ove sezone na treninzima petkom u Renou i Vilijamsu. Aitken je prošle sezone imao dobre rezultate u F2 i sa tri pobede je osigurao peto mesto, ali ove godine je tek 14. u šampionatu.

Što se tiče povređenog Grožeana, njega će u Has ekipi menjati Pjetro Fitipaldi, unuk čuvenog Emersona Fitipaldija Odluka važi za predstojeću trku, dok u Hasu razmatraju učešće Grožeana na poslednjoj trci u Abu Dabiju, verovatno u smislu zahvalnosti i oproštaja od Grožeana.

Has je i definisao svoju vozačku postavu za narednu godinu, a odlučili su se za dva mlada vozača, pa time menjaju pristup, obzirom da su koristili usluge dva iskusna vozača  (Magnusena i Grožeana). Vozači Hasa sledeće godine biće Nikita Mazepin i Mik Šumaher. Mazepin je poznat iz F2 serije i predstavlja red vozača koji “kupuje” svoje mesto, dok je Mik nosilac čuvenog prezimena kao sin Mihaela Šumahera.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here