Hyunda i Ineos – saradnja u razvoju gorivnih ćelija

0
37

Hyundai i Ineos su se udružili u istraživanju načina za ubrzanje razvoja tehnologije vodonika u pravljenju vodoničnih gorivnih ćelija za budući model Ineos Grenadier, namenjen za vožnju van puteva.

Prema ovom sporazumu, Ineos će imati pristup Hyundaijevoj ekspertizi u oblasti tehnologije gorivnih ćelija, gde je kompanija iz Južne Koreje značajno napredovala i primenila je u svom SUV modelu Nexo.

Hyundai će zauzvrat koristiti Ineosovo veliko iskustvo u vezi sa infrastrukturom za vodonik i njegovoj proizvodnji bez zagađivanja okoline.

Kompanija Ineos Automotive stvara vodonik kao nusproizvod svojih petrohemijskih aktivnosti, a dugoročno je fokusirana na tehnologiju gorivnih ćelija za Grenadier umesto na baterij, zbog očekivanog načina upotrebe ovog vozila.

U kompaniji kažu da žele da naprave veoma funkcionalno vozilo sa pogonom na svim točkovima i višestranom upotrebljivošću, koje može sa se koristi daleko od civilizacije. Sa takvim konceptom ugradnja baterija na uštrb iskoristivog tovarnog prostora i performansi ne bi bila adekvatna i zato su odabrane vodonične gorivne ćelije.

Početak proizvodnje Grenadijera očekuje se krajem 2021. godine. U toku su testiranja prototipova, a cilj je da se u tom procesu pređe ukupno 1,8 miliona kilometara.

Za ovo vozilo zainteresovalo se oko 20.000 potencijalnih kupaca iz Evrope, SAD, Australije i Južne Afrike.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here