U poseti BMW Classic-u

0
15315
Image

Iako je ovo treći nastavak priče o BMW Grupi (već smo pisali o Welt-u i M odeljenju), ako gledamo hronološki – poseta BMW Classic odeljenju je zapravo bio naš prvi od nekoliko veoma zanimljivih poseta raznim BMW odeljenjima lociranim u Minhenu. 

Zbog tesnog rasporeda obaveza iz Beograda smo direktno stigli ispred BMW Classic odeljenja gde su nas čekali ljudi iz BMW AG marketinga.

Naš vodič kroz Classic odeljenje je bio Manfred Grunert, predstavnik za štampu BMW Heritage odeljenja, koji nas je proveo kroz tri sprata veoma zanimljivog skladišta u kome se kriju pravi dragulji iz istorije kompanije BMW.

Image

Iako smo bili veoma umorni od 12-časovne voženje, ulazak u BMW Classic nam je dao energije da sa lakoćom prođemo kroz brojne prostorije u kojima su bili izloženi modeli iz BMW istorije za koje smo uglavnom imali priliku da čujemo, ali je bio i priličan broj modela koje smo sada prvi put imali priliku da vidimo.

Poseta Classic odeljenju nije moguća za javnost već posetu mogu rezervisati prijatelji BMW Grupe, vlasnici BMW oldtajmera i, poput nas, članovi medija.

Ideja BMW Group Classic odeljenja se najbolje može izraziti rečenicom: „Kvalitet konstrukcije automobila postoji samo kada se spoje tradicija i napredak.“ Ova rečenica potiče iz BMW reklame stare 50 godina i dan-danas jasno ukazuje da BMW Grupa ne želi da zanemari svoju istoriju bila ona uspešna ili neuspešna.

Image

BMW Classic odeljenje koordinira aktivnostima svih marki u okviru BMW Grupe, tj. pored BMW modela, pokriveni su MINI i Rolls-Royce modeli. Unutar BMW Classic skladišta se nalaze eksponati koji nisu u voznom stanju, ali i veliki broj onih koji se mogu koristiti u javnom saobraćaju. Iz tog razloga veliki broj vozila i motora iz Classic postavke se tokom godine često nalazi na drumu u okviru izložbi, promocija i istorijskih relija.

BMW Classic je nastao 2008. kada je ovo odeljenje preuzelo odgovornosti Mobile Tradition odeljenja osnovanog 1994. godine. Cilj Mobile Tradition odeljenja je bio da sačuva i restaurira automobile i motocikle koji su obeležili prošlost BMW marke. Kako je globalna potražnja za oldtajmerima eksplodirala u protekloj dekadi odeljenje je počelo da pruža tehničku podršku, organizaciju i učestvovanje u događajima vezanim za oldtajmere. BMW Classic se takođe stara da proizvodnja rezervnih delova za auto i moto oldtajmere i dalje teče, kako bi sve veći broj vlasnika mogao da svoja vozila održava pravilno. Classic odeljenje preuzima odgovornost za proizvodnju rezervnih delova 20 godina nakon kraja proizvodnje nekog modela.

Sam BMW Classic je, zapravo, veliko skladište u kome se pored brojnih vozila, motocikala i drugih predmeta nalazi i kompletna dokumentacija kompanije, koja je preko potrebna kako bi se utvrdila i potvrdila autentičnost “oldtajmera” tj. Classic vozila. Ovo je takođe bitan deo obaveza Classic odeljenja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here