Aston Martin Victor – posveta klasicima

0
429
NAS SPONZOR

Aston Martin Victor je ekskulzivni supermodel iz Astonovog Q by Aston Martin odeljenja koji predstavlja posvetu klasičnim modelima ove marke sa V8 motorima iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka.

Automobil je dobio ime po nekadašnjem prvom čoveku kompanije Viktoru Gontletu, koji je obnovio Aston Martin u periodu od 1980. do 1991. Gontlet je rukovodio drugim delom proizvodnog ciklusa originalnog V8 Vantage i zaslužan je za povratak Aston Martima u filmove o tajnom agentu Džejmsu Bondu.

Projekat Viktor započet je od obnovljenog karbonskog monokoka modela One-77, kojem su dodati paneli karoserije u retro stilu. Svi elementi su prošli dinamičke testove da bi osigurali nivo vertikalne sile na nivou trkačkih automobila.

Aston Martin je saopštio da pri brzini od 160km/h Victor generiše 85kg vertikalne sile koja pritiska automobil. Poput klasičnog V8 Vantage, Victor ima spušten nos sa agresivnim spliterom, četvrtasti zadnji kraj i spojler postavljen pod velikim uglom. Specijalna zelena boja slična je onoj sa originalnog automobila.

Kabina je opremljena unikatnim sedištima koja su, kao i centralna konzola, presvučeni kožom zelene i smeđe boje, a nebo i stubovi vrata presvučeni su kašmirom. Na nekoliko mešta korišteno je kestenovo drvo, a uočljive su u površine sa završnom obradom od ugljeničnih vlakana.

Nakon završetka rada na platformi i aerodinamici, dodate su komponente šasije sa modela Vulcan, koji je namenjen isključivo vožnji na stazama, uključujući trkačke amortizere i opruge, kao i Brembo keramičke kočnice.

Za pogon je iskorišten atmosferski 7,3 litarski V12 motor od 847KS i 821Nm maksimalnog obrtnog momenta. Snaga se prenosi na zadnje točkove šestostepenim manuelnim menjačem, što znači da je Victor najsnažniji sportski model sa manuelnom transmisijom koji je Aston Martin ikada napravio.

Prethodni tekstToyota predstavila restilizovani CH-R i Supra GR 2.0
Sledeći tekstŠkoda predstavila električni Enyaq iV

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here