Ženeva: Aston Martin Vulcan

0
451

Aston Martin je pripremio model Vulcan za salon automobila u Ženevi. Reč je o automobilu pravljenom za staze, u koji je ugrađen sedmolitarski V12 motor. Ovo će biti konkurent specijalnim modelima poput Ferrarijeve serije XX ili McLrena P1 GTR, sa posebnim vozačkim programom za vlasnike.

15astonmartin vulcan1

Svi elementi Vulcana su originalni, a Aston Martin nudi mogućnost da kupci prilagode automobil nivou svog vozačkog umeća. Ugrađeni atmosferski agregat proizvodi preko 800KS, smešten je napred, a razvijen je u saradnji sa timom Aston Martin Racing.

15astonmartin vulcan2

Vulcanov odnos snage i težine prevazilazi rezultate Astonovih GTE automobila koji se takmiče u FIA endurans šampionatu. Skoro sve je napravljeno od karbonskih vlakana, a monokok i karoserija su delo kanadske kompanije Multimatic, koja je učestvovala i u izradi prethodnog Astonovo supermodela One-77

Snaga se prenosi na zadnje točkove preko Xtrac šestostepenog sekvencijalnog menjača i diferencijala ograničenog proklizavanja. Felne su prečnika 19 inča, a u njih su smeštene Brembo kočnice sa karbon-keramičkim diskovima od 15 inča napred i 14,1 inča nazad.

15astonmartin vulcan3

15astonmartin vulcan4

Inženjeri su ugradili trkačko pušrod ogibljenje sa podesivim amortizerima i prednjim i zadnjim stabilizatorima koji smanjuju uvijanje karoserije. Tu su i sistemi ABS i kontrola trakcije, čiji intenzitet delovanja vozač može da podešava.

Vulcan ne ispunjava relevantne bezbednosne FIA standarde, niti standarde bilo koje trkačke serije, pa ga ne treba očekivati na takmičenjima. Umesto toga, planirana 24 primerka biće namenjana programu za obučavanje njihovih vlasnika. Instruktori će biti profesionalni trkački vozači. Program se sastoji od serije praktičnih i teoretskih časova koji će se od 2016. godine odvijati na najboljim svetskim trkačkim stazama.

15astonmartin vulcan5

Vulcan bi mogao da predstavlja nagoveštaj izgleda budućih Astonovih serijskih modela ili barem nekih elemenata njihovog izgleda. Procenjena cena ovog automobila je 2,3 miliona dolara. Kompletne specifikacije i performanse biće objavljene kasnije tokom godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here