Škoda predstavila električni Enyaq iV

0
63

Prvi Škodin model sa električnim pogonm predstavljen je uoči početka prodaje krajem godine. Enyaq iV je prvi model ove marke koji koristi MEB platformu Volkswagen grupe za električna vozila i dolazi u dva kapaciteta baterije, sa pogonom na zadnjim ili svim točkovima.

Novi direktor Škode Tomas Šafer izjavio je da je ovo “početak nove ere Škode” i da je Enyak SUV sa “emotivnim, snažnim i dinamičnim” dizajnom eksterijera. Automobil je dugačak 4648mm i širok 1877mm, što je blizu dimenzija Octavije, a u Škodi kažu da u kabini ima prostora kao u Kodiaqu sa sedam sedišta.

Specifični detalji su opciona prednja maska sa pozadinskim LED osvetljenjem i animacijama. LED prednja i zadnja svetla imaju sličan prikaz, a dinamički indikatori su deo standardne opreme. Aerodinamički koeficijent je samo 0,27, što je dobar rezultat za jedan SUV.

Enterijer je inspirisan “savremenim životnim okruženjima”, a upotrebljeni su prirodni i reciklirani održivi materijali. Škoda nije oredila uobičajene nivoe trima, nego opremljenost kabine prate i specifični dizajnerski elementi.

Centralnim segmentom dominira ekran dijagonale 13 inča sa kontrolom pokretima, e-SIM funkcijom i glasovnim asistentom. Tu je i digitalna instrument tabla sa četiri različita rasporeda.

Dostupne su i specifičnosti iz paketa Simply Clever, poput prostora za predmete zapremine 6,2 litra ispod centralnog naslona za ruke i još jednog od 11,4 litra ispod centralne konzole, dok su kablovi za punjenje smešteni ispod dna prtljažnika sa čistačem kablova.

Enyak 60 iV dolazi sa motorom snage 180KS i baterijom od 62kWh, što je dovoljno za autonomiju od 387km i ubrzanje od 0-100km/h za 8,7 sekundi. Enyak 80 iV raspolaže sa 203KS i ima bateriju kapaciteta 82kWh sa kojom može da pređe 505km, dok do 100km/h stiže za 8,5 sekundi.

Opcije sa pogonom na svim točkovima koriste dva elektro motora i bateriju od 82kWh. Enyaq 80x iV raspolaže sa 265KS i ubrzava od 0-100km/h za 6,9 sekundi, a sa jednim punjenjem prelazi 456km. Vrh ponude je Enyaq vRS od 305KS i maksimalnom brzinom od 177km/h (ostale 160km/h). Najsnažnija verzija ubrzava od 0-100km/h za 6,2 sekunde, a autonomija joj je takođe 456km.

Enyaq može da koristi brzi punjač snage do 125kW, sa kojim se baterije od 10 do 80% napuni za 38 minuta. Standardno punjenje ima snagu opd 50kW, a opciono 100kW sa baterijom od 62kW, odnosno 125kW sa baterijom od 82kW. Svaki Enyaq može da se puni i na kućnoj utičnici ili kućnim punjačem snage 7kW.

Enyak je prvi model sa MEB platformom koji se neće proizvoditi u Nemačkoj, nego u Škodinoj fabrici Mlada Boleslav u Češkoj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here