PočetnaTekstoviAuto-Moto IzveštajiToyota predstavila restilizovani CH-R i Supra GR 2.0

Toyota predstavila restilizovani CH-R i Supra GR 2.0

-

Duga pauza usled pandemijskih ograničenja je konačno prekinuta, a prvi zadatak je bio vožnja Supre sa novim 2.0 motorim. Da, treba pomenuti i da je deo predstavljanja bio i C-HR model sa novim hibridnim pogonom, ali koliko god kupcima možda bili zanimljivi hibridi i SUV modeli – apsolutno sva pažnja prisutnih novinara je bila u pravcu Supre.

Program je obuhvatao vožnju CH-R i Supre u okolini Subotišta, što je značilo trasu od oko 50-tak kilometara lokalnih puteva i manji deo vožnje kroz naselja u okolini.

Prva „radna obaveza“ je bio CH-R sa 2.0 HSD pogonom, koji smo propustili da isprobamo u novoj Corolla karoseriji, tako da je ovo bio prilično dobar početak radnog dana.

C-HR je, s obzirom na najsnažniju pogonsku opciju, bio i u odgovarajuće bogatoj opremi što se moglo lako videti po 18“ točkovima, ali i po „tapaciranoj“ komandnoj tabli što je uvek siguran pokazatelj da je u pitanju model sa samog vrha ponude.

Toyota je revidirala hibridni pogon tako da je standardna verzija sa 1,8 litarskim motorom dobila nešto slabiji elektro motor što je u kombinaciji sa povećanjem efikasnosti pogonskog sistema rezultovalo vrlo sličnim performansama u odnosu na prethodnu generaciju koja je imala 7kW snažniji elektro motor.

Novi pogonski sistem je najsnažnija opcija u CH-R karoseriji, baš kao i kod Corolla modela. Benzinski motor zapremine 2 litra proizvodi 112kW/190Nm, dok je elektro motor daleko snažniji sa celih 80 kW/202Nm. Zbirna snaga hibridnog pogona iznosi 184KS što je primetno više od 122KS koliko nudi slabija hibridna opcija.

Odveženih 50-tak kilometara su pokazale da je novi pogon zaista osetno snažniji te da uprkos primetno boljim performansama, potrošnja nije mnogo veća nego kada je pod haubom 1.8 HSD. Ono što se nije promenilo je buka koju CVT i dalje proizvodi prilikom ubrzanja, ali se nadamo da će više putne brzine tipične za autoput ipak nuditi malo tišu vožnju što na magistralnim putevima koji su prilično bučni nije bilo moguće sa sigurnošću potvrditi tako da očekujemo redovni test period gde bi smo ovu tvrdnju mogli da potvrdimo.

Supra, ne Z4

Odmah da kažemo da imajući u vidu da aktuelna tržišna kretanja govore da svi i svako kupuje samo i isključivo SUV vozila, tako da sama činjenica da je Toyota uopšte odlučila da ponudi sportski kupe zaslužuje gromoglasni aplauz. Gromoglasan!Ruta po lokalnim putevima koji presecaju kukuruzišta po obodu Obedske bare je značila da tokom narednih 60-tak minuta imamo priliku ne samo da uživamo u odličnim sedištima, BMW-olikom enterijeru već i sjajnom pogledu na vodeću Supru ispred čija krovna linija sa centralnim udubljenjem nalik onome na Peugeot RCZ je toliko efektna u stvarnosti da je prosto uživanje voziti se iza Supre. Ukoliko možete za zadržite priključak, naravno.

Izlazak na stazu je samo pokazao da 2.0 motor, koji je zahvaljujući kompaktnijim dimenzijama omogućio manevrisanje prilikom njegovog pozicioniranja, nudi sasvim solidne performanse koje su delom poboljšane jer je težina modela sa 2.0 motorom za oko 100kg manja nego kada se odabere 3.0. Motor je, kao što fotografija lepo pokazuje, poprilično pomaknut ka kokpitu tako da je smanjena masa koja „visi“ preko prednje osovine.

Sama vožnja na stazi je pokazala da je menjač, kada ste u borbenom režimu, povremeno neodlučan što može doprineti frustraciji vozača koji „juri sekunde“. Menjač će u manuelnom režimu zadržati stepen prenosa, tj. neće pri dolasku do limitera promeniti stepen prenosa, ali će isto tako odbiti komandu da promeni stepen prenosa na niže ako smatra da takva promena nije dobra, iako moguća.

Kratka promocija i vožnja po okolnim putevima je pokazala da je Supra vrlo zanimljiv automobil koji uprkos relativno skromnom pogonskom agregatu, naravno gledano u odnosu na ogromne brojke koje se sada svakodnevno pojavljuju u najrazličitijim putničkim modelima, može da pruži sjajnu vožnju koja je istovremeno i prilično udobna.

S obzirom da smo za volanom Supre proveli dosta vremena, kao i malu verovatnoću da će je domaći uvoznik imati u test floti, objavićemo i mini test Supre gde ćemo imati detaljniju analizu Supre.

Nemanja Šarović
Večni entuzijasta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -