Volvo ograničio maksimalnu brzinu na 180km/h

0
168

Volvo je samostalno uveo ograničenje maksimalne brzine svojh novih automobila na 180km/h u okviru „Vizije 2020“, bezbednosne strategije čiji je cilj smanjenje broja nastradalih ili teško povređenih putnika u automobilima ove marke u budućnosti.

Volvo je saopštio da je granica od 180km/h odabrana kao ravnoteža između bezbednosti i stavova kupaca. Nemački rivali, poput BMW-a i Audija, obično postavljaju granicu na 250km/h, a Volvo je strahovao da bi se baza njegovih kupaca značajno smanjila ako bi limit bio na nivou nacionalnog ograničenja maksimalne brzine na putevima.

Pored ograničenja maksimalne brzine svojih novih automobila, Volvo planira da uvede i dve dodatne tehnologije – pametnu kontrolu brzine (ograničava brzinu automobila u skladu sa uslovima na putu) i geoograničenje (automatski ograničava brzinu u okolini bolnica i škola).

Švedska kompanija navodi da, iznad određene brzine, sadašnji sistemi koji pomažu vozaču više nisu efikasni u sprečavanju ozbiljnih povreda ili pogibija u slučaju saobraćajnih nesreća. Volvo je ukazao na podatke Nacionalne administracije za auto-puteve i bezbednost u saobraćaju, koji pokazuju da je 2017. godine 25% fatalnih ishoda u saobraćaju u Sjedinjenim Američkim Državama bilo rezultat prekomerne brzine.

Volvo namerava da se pozabavi i intoksikacijom i padom pažnje vozača, koje prepoznaje kao jednako ozbiljne uzroke smrti i povreda na putu. Biće korišten sistem koji uz pomoć kamera i ostalih senzora utvrđuje da li je vozač pod dejstvom alkohola, da li su mu komande neprecizne, usporene ili da li uopšte kontroliše upravljač. Ukoliko je potrebno, sistem će moći da samostalno zaustavi vozilo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here