Tržište: Prodaja u Nemačkoj opala za 38%

0
55

Broj registracija novih automobila umanjen je u Nemačkoj za 38%, na 215.119 automobila pod uticajem pandemije korona virusa, navodi se u saopštenju agencije za registrovanje vozila KBA.

Među markama čija je prodaja bila relativno dobra su Tesla i Lexus. Prodaja američke firme oslabila je za 2,8%, a japanske za 4,4%.

Prodaja tržišnog lidera Volkswagena oslabila je za 35%, Mercedesa za 28%, BMW-a za 21%, Audija za 37%, a Forda za čak 50%.

Ovo je najveći mesečni pad ikada zabeležen na najvećem evropskom tržištu automobila, navodi se u podacima udruženja uvoznika VDIK. Broj registracija drastično je opao u drugoj polovini marta, kada su se zatvorili prodajni saloni.

Tržišni analitičari kažu da je trenutni broj registracija na oko dve trećine nivoa prošlogodišnjeg i da će pad u aprilu, ukoliko se situacija ne promeni, biti još veći nego u martu.

Udruženje VDIK povuklo je raniju prognozu o godišnjoj prodaji 3,35 miliona novih automobila.

Tržišta u drugim evropskim zemljama takođe beleže veliki pad, pošto su vlade širom kontinenta uvele stroge mere ograničenja kretanja stanovništva, što ima velike ekonomske posledice. Broj registracija novih vozila u Italiji je opao za 85%, u Francuskoj za 72%, a u Španiji za 69%.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here