Proizvođači automobila u borbi protiv pandemije

0
61

Fabrike automobila i prodajni saloni trenutno su zatvoreni širom Evrope, a proizvođači se uključuju u borbu protiv pendemije korona virusa. Neki rade na proizvodnji ventilatora i maski za lica, a drugi doniraju vozila, novac ili se njihovi radnici volonterski uključuju u šire akcije.

Brojne kompanije odlučile su da počnu proizvodnju ventilatora, skupih i kompleksnih aparata koji olakšavaju disanje najteže obolelim pacijentima. Nestašica ovih aparata primorala je lekare na nekim mestima da donose odluke o tome koji će pacijenti biti priključeni na aparate, a koji ne. Ventilatori mogu da koštaju i preko 15.000 EUR.

Među proizvođačima koji se se uključili u proizvodnju su PSA grupa, SEAT, Ford, Rolls-Royce i Fiat zajedno sa Ferrarijem. Jaguar Land Rover je odgodio premijeru novog Defendera i umesto toga poslao 27 novih primeraka ovog modela u okviru isporuke ukupno 57 vozila britanskom Crvenom krstu za transport lekova i hrane. Ova kompanija ukupno je dala 160 vozila službama za hitne intervencije u Australiji, Francuskoj, Južnoj Africi i Španiji.

Firma za zajedničko korištenje automobila Free2Move, koja je deo PSA, ponudila je bolnicama i ostalim institucijama iz zdravstvenog sistema mogućnost da koriste njene automobile iz flota u Parizu, Madridu i Lisabonu. Radionice koje su otvorene takođe su na raspolaganju medicinskim profesionalcima i specijalistima za distribuciju robe.

Renault je stavio na raspolaganje 300 primeraka električnih automobila ZOE iz svoje službe za iznajmljivanje zdravstvenim radnicima u području Pariza. Dodatnih 1.000 vozila rezervisano je u prodajnim salonima širom Francuske ukoliko se njihova lična vozila pokvare, saopštila je ova kompanija.

Volkswagen grupa proizvodi nosače za vizire koristeći preko 50 3D printera u fabrikama Volkswagena, Audija, Bentlija, Bugattija i Porschea, a radnici koji imaju medicinsku obuku dobiće punu platu ukoliko odrade 15 dana kao volonteri u javnim zdravstvenim službama.

Škoda je takođe stavila besplatno na raspolaganje 200 vozila i 150 elektirčnih skutera humanitarnim organizacijama, volonterima i opštinama u Češkoj, a angažovala je i svoje 3D štampače u proizvodnji respiratora.

Audi je donirao 15.000 maski za lica nemačkim bolnicama i uplatio 600.000 EUR bolnicama u Helibronu i Ingolštatu.

Lambroghini proizvodi hirurške zaštitne maske za bolnicu u Bolonji, a radnici koji prave presvlake za unutrašnjost luksuznih modela sada proizvode oko 1.000 maski na dan.

Daimler je takođe ponudio na upotrebu svoju tehnologiju za 3D štampanje. Mercedes-Benz već proizvodi oko 150.000 plastičnih i metalnih komponenti godišnje, a sada ovaj kapacitet može u potpunosti biti preusmeren u medicinske svrhe, saopštila je ova kompanija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here