Brembo kupio udeo u Pirelliju

0
403
NAS SPONZOR

Brembo, proizvođač kočnica za Ferrari, Teslu, BMW, Mercedes i nekoliko timova F1, kupio je udeo u proizvođaču pneumatika Pirelli.

Brembo je saopštio da je odlučio da kupi udeo od 2,43%, koji će kontrolisati direktno i indirektno preko svoje matične kompanije Nuova FourB. Italijanska firma napominje da je ovo „nespekulativna i dugoročna“ investicija i da je odluku donela samostalno.

Vrednost akcija Pirellija trenutno je blizu najnižeg nivoa od kada je kompanija izašla na berzu 2017. godine, dve godine nakon što ju je preuzeo kineski ChemChina.

Upućeni izvor izjavio je agenciji Rojters da je Brembo kupio udeo bez informisanja Pirellija, čije su akcije oslabile za oko 40% ove godine, a nisu bili upoznati ni akcionari proizvođača pneumatika.

Pirelli se ranije repozicionirao na snabdevanje automobilskog premijum segment, na koji je orijentisan i Brembo.

Marko Trončeti Provera, direktor Pirellija, izjavio je da povećavanje udela postojećih akcionara i dolazak novih, poput Bremba, u vreme pada tržišta, potvrđuje da je proizvođač pneumatika obavljao dobar posao tokom prethodnih godina, kao i to da je stabilan.

Naravno, Pirellijevi poslovi nastaviće se bez izmena“, rekao je Provera.

Pirelli je istovremeno objavio da je osigurao novi petogodišnji paket finansiranja od 800 miliona EUR, koji će iskoristiti uglavnom za plaćanje duga.

 

Prethodni tekst2020 Genesis G80
Sledeći tekstBMW priprema gorivne ćelije za novi SUV

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here