BMW priprema gorivne ćelije za novi SUV

0
47

BMW je objavio informacije o pogonu sa gorivnim ćelijama za SUV model zasnovan na X5, koji bi mogao da uđe u ograničenu serijsku proizvodnju od 2022. godine.

Nemačka kompanija saopštila je da će nastaviti stratešku saradnju sa Toyotom da bi kupcima isporučila ovu tehnologiju u drugoj polovini ove decenije, ukoliko to budu omogućavali tržišni uslovi.

Pogon sa vodoničnom gorivnom ćelijom dugoročno može da bude četvrti stub naše ponude pogona, posebno u višem segmentu naše X porodice”, saopštio je šef odelenja za istraživanja i razvoj Klaus Frolih.

BMW navodi da sistem iz koncepta BMW i Hydrogen NEXT, koji je zasnovan na modelu X5, konvertuje 6kg uskladištenog komprimovanog vodonika iz dve boce pod pritiskom od 700 bara i proizvodi 170KS, dok je jedini nus proizvod vodena para.

Vozilo ima i dodatnu bateriju smeštenu iznad električnog motora. To pomaže da se poboljšaju performanse, na primer tokom ubrzavanja radi preticanja. Električni konverter ispod gorivne ćelije kontinuirano podešava voltažu za pogon i bateriju. Istovremeno se vrši i rekuperacija energije kočenja i vraća se nazad u bateriju. Ukupna snaga ovog sistema je 370KS.

BMW od 2015. godine testira malu flotu prototipova Serije 5 GT sa vodoničnim ćelijama koje napajaju pogon razvijen u saradnji sa Toyotom.

Kada je BMW i Hydrogen NEXT koncept prvi put prikazan na Sajmu automobila u Frankfurtu u septembru, direktor Oliver Cipse rekao je da će kompanija biti spremna da lansira vozila sa ovom vrstom pogona kada na tržištu bude postojala potražnja.

Frolih je ranije ovog meseca naglasio da su ovakvi automobili još daleko od komercijalizacije jer je, za sada, infrastruktura nedovoljna, a njihova cena skoro dvostruko veća od ekvivalentnih vozila sa beterijskim električnim pogonom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here