2020 Mercedes-Benz E klasa

0
647
NAS SPONZOR

Mercedes-Benz je predstavio novu E klasu sa prerađenim enterijerom i dizajnom eksterijera, unapređenom multimedijom i novim hibridnim motorima. Obim izmena prevazilazi uobičajeno osvežavanje na sredini proizvodnog veka nekog modela, a prodaja počinje u maju.

Prednji kraj ima ublažene linije, sa preoblikovanim LED svetlima (Multibeam svetla su opcija) i novom maskom. Zadnje svetlosne grupe su uže i sada više liče na rešenje sa A klase. Prerađena je i grafika svetala. Nov je i dizajn felni, koje su sada više aerodinamične, a tu su i nove opcije srebrne i sive boje za karoseriju.

Izgled kabine uglavnom je zadržan, osim što je dizajn trokrakog upravjača potpuno novi. Na njemu su sada osetljiviji tasteri za razne komande na digitalnoj instrument tabli. Multimedija je podignuta najnoviji MBUX interfejs i izbačen je intuitivni kontrolni točak, a umesto njega su tu površina osetljiva na dodir i centralni ekran. Standardni ima dijagonalu od 10,25 inča, a u višim paketima opreme raste na 12,3 inča.

Aktiviranje sistema poluautonomne vožnje sada je pojednostavljeno i dovoljno je samo uhvatiti kontrolni točkić, a ranije je bilo potrebno da se napravi i zaokret. Među sistemima koji pomažu vozaču su aktivna asistencija za ograničenje brzine, koja automatski podešava rad tempomata u skladu sa saobraćajnim znakovima, krivinama i raskrsnicama. Sistem preuzima podatke o stanju u saobraćaju sa interneta i usporava automobil ukoliko je ispred zastoj i pre nego što ga radar detektuje.

Elektrifikacija ima značajnu ulogu u osvežavanju E klase. Benzinski i dizelski plag-in hibridni pogoni dostupni su sa pogonom na dva i četiri točka i za limuzinu i za karavan. Poboljšani blagi hibridni sistem na 48V sada je ponuđen sa dvolitarskim benzinskim motorom sa četiri cilindra. Prema novom dizajnu, izvršena je njegova intergacija sa kućištem devetostepenog automatskog menjača, čime se smanjuje težina. Sistem proizvodi dodatnih 20KS i 180Nm, čime se rasterećuje benzinski agregat i štedi gorivo.

Novi šestocilindarični benzinski motor iz CLS 450 prvi put će se koristiti u E klasi, a i on je pretrpeo izmene da bi bio efikasniji. Kompletne specifikacije nisu objavljene, ali u Mercedesu kažu da se raspon snage kreće kod benzinaca od 155KS do 365KS, a kod dizelskih motora od 160KS do 330KS.

Pored standardne E klase, odmah je prikazana i AMG varijanta – E 53 4MATIC+. Ovaj model koristi blagi hibridni pogon sa šestocilindričnim benzinskim agregatom, čija se snaga prenosi na sve točkove. Hibrid ovde proizvodi 21KS i 250Nm, a u kombinaciji sa rednim motorom zapremine tri litra, postignuta je ista snaga od 435KS kao kod dosadašnjeg modela uz 520Nm.

E 53 4MATIC+ se vizuelno izdavaja po Panamerica dizajnu prednje maske, novim felnama od 18 ili 20 inča, većim difuzorom i četiri cevi izduvnog sistema. Njegova multimedija sadrži specifične AMG funkcije, a tu je i par AMG tastera za podešavanje režima vožnje.

Prethodni tekstDS 9 – novitet među luksuznim limuzinama
Sledeći tekstKoenigsegg Gemera – hibridni GT visokih performansi

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here