DS 9 – novitet među luksuznim limuzinama

0
209
NAS SPONZOR

Novi globalni igrač u segmentu luksuznih limuzina je francuski DS 9. Automobil koristi modifikovanu PSA arhitekturu sa oznakom EMP2. DS opisuje ovaj model kao veliku limuzinu, ali je njen međuosovinski razmak 2,9m, što je nešto manje nego kod BMW Serije 5.

Reč je o dobro opremljenom plag-in hibridnom automobilu. PureTech benzinski agregat povezan je sa jednim električnim motorom, a ukupna snaga je 230KS. Baterija kapaciteta 11,9kWh omogućava da DS 9 pređe 40 do 50km u električnom režimu. Električni motor preuuzima pogon automobila tokom neopterećene vožnje auto-putem do brzine od 135km.

Kasnije će biti dostupan i pogon od 253KS, kao i verzija visokih performansi snage 365KS i pogonom na svim točkovima. U svim varijantama menjač je osmostepeni automatik.

Od ugrađene tehnologije treba izdvojiti aktivno ogibljenje koje skenira put ispred vozila i prirema se za neravnine. DS tvrdi da ovaj sistem, u saradnji sa brojnim senzorima, može da predvidi uslove na putu i prilagodi amortizere da bi vožnja bila što udobnija.

Kada sunce zađe, aktivna LED svetla nude pet režima rada – grad, unutrašnjost, auto-put, parking i loše vreme. Sistem za noćnu vožnju “vidi” u mraku i projektuje slike na digitalnoj tabli sa instrumentima.

Kabina DS 9 urađena je u minimalističkom stilu, sa velikim centralnim ekranom preko kojeg se kontroliše većina funkcija. Vozač pred sobom ima svoj displej, a audiofili će uživati u zvuku sistema sa 14 zvučnika. Program DS Inspirations omogućava da kupci personalizuju svoje vozilo do detalja kombivanjem kože, alkantare, ambijentalnog osvetljenja i drugih elemenata.

Vozaču pomažu brojne tehnologije tokom vožnje. DS 9 je sposoban za drugi nivo poluautonomne vožnje na auto-putu, što obuhvata adaptivni tempomat, automatsko kočenje i vožnju unutar saobraćajne trake. Stani-kreni sistem gasi motor ako vozilo stoji duže od 3 sekunde i tada vozač mora ponovo da ga pokrene. Tu je i sistem koji prati budnost vozača i upozorava ga ako mu pažnja popusti.

Prodaja počinje u drugoj polovini 2020. godine, a informaicje o cenama još nisu objavljene.

Prethodni tekstPredstavljena Alfa Romeo Giulia GTA
Sledeći tekst2020 Mercedes-Benz E klasa

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here