Predstavljena Alfa Romeo Giulia GTA

0
286
NAS SPONZOR

Alfa Romeo je vratio u upotrebu legendarnu oznaku GTA (Gran Turismo Alleggerita) i dodelio je nadograđenoj Giuliji Quadrifoglio. Giulia GTA sada je najsnažnija i najbrža Alfa, pošto je dobila seriju mehaničkih i dinamičkih poboljšanja.

Italijanska marka je saopštila da je ovo značajan trenutak ovog proizvođača i da označava povratak konstruisanju automobila visokih performansi.

Giulia GTA koristi isti 2,9 litarski turbo V6 agregat kao i Quadrifoglio, ali je drugačije kalibrisan i dodat mu je Akrapovič izduvni sistem, čime je snaga povećana sa 510KS na 540KS. Alfa tvrdi da novi model ima jedinstven zvuk.

Podaci o performansama još nisu potvrđeni, ali automobilistička štampa spekuliše o ubrzanju od 0-100km/h za 3,9 sekundi i maksimalnoj brzini od 305km/h.

Pored povećanja snage, GTA je i olakšana za 100kg, zahvaljujući tome što su poklopac motora, krov, prednji branik, prednji blatobrani, lukovi zadnjih blatobrana i kardan napravljeni od karbonskih vlakana. Aluminijum i kompozitni materijali takođe su korišteni na više mesta da bi se dodatno smanjila težina.

GTA ima novo ogibljenje i 50mm širi kolotrag napred i nazad, zahvaljujući čemu se u krivinama ponaša još bolje od verzij Quadrifoglio.

Vizuelne razlike obuhvataju aktivni aero-paket po ugledu na rešenja iz Formule 1, koji obuhvata veliki prednji spliter, karbonski zadnji difuzor i zadnje krilo. Felne veličine 20 inča pričvršćuju se jednim centralnim šrafom. Paneli enterijera obloženi su alkantarom.

Giulia GTA imaće i varijantu namenjenu vožnji na stazama, sa oznakom GTAm, kod koje su zadnja sedišta izbačena, a ugrađen je zaštitini kavez. Prednja sedišta zamenjena su sportskim varijantama sa karbonskim bazama i pojasevima koji se vezuju u šest tačaka. Model i dalje može da se registruje za regularne puteve. Ubraznje ove verzije od 0-100km/h je samo 3,6 sekundi.

Oznaka GTA prvi put je upotrebljena u trkačkoj varijanti modela Giulia Sprint 1965.  godine. Taj automobil imao je aluminijumsku karoseriju i bio je težak samo 745kg, što mu je dalo prednost u takmičenjima. Giulia Sprint GTA i danas uživa veliki ugled.

Prethodni tekstDacia Spring Electric koncept
Sledeći tekstDS 9 – novitet među luksuznim limuzinama

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here