Koenigsegg Gemera – hibridni GT visokih performansi

0
297
NAS SPONZOR

Koenigsegg je predstavio novi grand turer Gemera sa centralno smeštenim hibridnim pogonom, čija će proizvodnja biti ograničena na 300 primeraka. Ovaj hipermodel dostiže 100km/h iz mirovanja za samo 1,9 sekundi, a maksimalna brzina mu je 400km/h.

Za pogon se koristi Koenigseggov plag-in sistem koji obuhvata dvolitarski benzinski motor sa tri cilindra i dva turba snage 600KS i 600Nm, koji se kombinuje sa baterijom od 16,6kWh i tri elektro motora – po jednom na zadnjim točkovima, dok treći pokreće točkove prednje osovine.

Kompanija je saopštila da snažni trocilindraš troši 15% do 20% manje goriva od tradicionalnog benzinskog motora sa četiri cilindra zahvaljujući direktnom ubrizgavanju goriva i varijabilnom radu ventila. Emisije hladnog starta umanjene su za 60% u odnosu na konvencionalni motor.

Gemerina baterija omogućava autonomiju od 50km korištenjem samo električne energije. Kada se kombinuje sa rezervoarom goriva od 75l, maksimalni domet je 1000km do sledećeg sipanja goriva ili punjenja baterije.

Menjač je kao i kod Regere jednostepeni, a snaga benzinskog motora se šalje na prednje točkove. Ugrađene su i tehnologije vektorske raspodele obrtnog momenta među točkovima, nezavisnog upravljanja zadnjim točkovima, podesivih amortizera, elektonski podesivog klirensa i set ogromnih ventilisanih keramičkoh kočionih diskova.

Šasija je napravljena od aluminijuma, a monokok konstrukcija je od karbonskih vlakana. Težina automobila je umerenih 1.850kg.

Koenigsegg je poklonio i određenu pažnju komforu putnika na prednjim i zadnjim sedištima, pa su im na raspolaganju četiri grejana i hlađena držača za čaše, prednji i zadnji ekrani za multimediju, prednji i zadnji bežični punjači, trozonski klima uređaj, WiFi konekcija, audio sistem sa 11 zvučnika i četiri svetla za čitanje. Sedišta su obložena memorijskom penom.

Prethodni tekst2020 Mercedes-Benz E klasa
Sledeći tekstFiat predstavio električni 500e

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here