Stala proizvodnja Fiata 500L zbog manjka delova

0
110

Kompanija Fiat Chrysler Automobiles /FCA/ suspendovala je proizvodnju modela 500L u Kragujevcu zbog manjka delova iz Kine, do čega je došlo usled poremećaja lanca isporuke tokom epidemije novog korona virusa.

Portparol FCA izjavio je da je izvršena promena proizvodnog plana u fabrici u Srbiji. Rad će biti nastavljen kasnije ovog meseca, a FCA ne očekuje da će ovaj prekid poremetiti planiranu mesečnu proizvodnju.

Portparol je rekao da je poremećana isporuke delova za audio sistem, ali da kompanija radi na tome da osigura nabavku neophodnih komponenti.

Fabrika u Kragujevcu prošle godine je proizvela oko 40.000 primeraka 500L, što je četvrtina njenog kapaciteta.

Ovo je prvi prekid rada u jednoj evropskoj fabrici automobila usled zdravstvene krize u Kini. Analitičari smatraju da će sledećih nekoliko sedmica biti ključne za proizvođače. Delovi koji se proizvode u Kini koriste se u milionima vozila koja se sklapaju širom sveta. Kineska provincija Hubej, koja je žarište epidemije, je veliki centar za proizvodnju i slanje automobilskih delova.

Hyundai je ranije ovog meseca suspendovao proizvodnju u Južnoj Koreji zbog epidemije, što je bio prvi takav potez jednog velikog proizvođača izvan Kine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here