Škoda odabrala ime Enyaq za električni model

0
50

Škodin prvi potpuno električni model zasnovan na Volkswagenovoj MEB platformi zvaće se Enyaq. SUV u kupe stilu naći će se u prodaji u Evropi krajem godine. Ovaj model najavljen je konceptom Vision iV prošle godine.

Škoda je saopštila da ime Enyaq kombinuje irsko žensko ime Enya i slovo Q, koje se nalazi na kraju imena ostalih SUV modela ove marke: Kodiaq, Karoq i Kamiq. E je, takođe, referenca na električnu mobilnost.

Enyaq će koštati približno kao limuzina Superb ili SUV srednje veličine Kodiaq, izjavio je šef prodaje u Škodi Alen Favi. Prosečna cena Kodiaqa je od 40.000 do 45.000 EUR, a Superba oko 40.000 EUR.

Škoda planira da ima pet potpuno električnih i pet hibridnih modela u prodaji do kraja 2022. godine. Češki proizvođač očekuje da će potpuno električni i plag-in hibridni modeli imati udeo od 25% u prodaji do 2025. godine.

Superb već ima plag-in hibridnu verziju, a ove godine će i Octavija dobiti plag-in opciju.

Škoda je nedavno lansirala baterijsku verziju minimodela Citigo, koji je sestrinski model Volkswagenu e-Up. Oba automobila koriste platformu starije generacije.

Ubrzo posle Enyaqa, Škoda će predstaviti i više konvencionalno sitlizovani SUV takođe na MEB platformi. Potom će uslediti cenovno povoljniji električni model zasnovan na Volkswagenovoj arhitekturi za male električne automobile.

Škoda će proizvoditi Enyaq u fabrici u mestu Mlada Boleslav, na istoj proizvodnoj liniji sa Octavijom. Enyaq neće imati premijeru na Sajmu automobila u Ženevi, nego će biti predstavljen javnosti kasnije ove godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here