Nissan LEAF – 368km autonomne vožnje

0
58

Modifikovana verzija Nissana LEAF prešla je 368km u autonomnom režimu na putevima u Velikoj Britaniji – od Karnfilda do fabrike ovog proizvođača u Sanderlendu. To je novi rekord u dužini autonomne vožnje u ovoj zemlji.

Nissan je saopštio da je vozač morao da interveniše samo kada je vozilo moralo da skrene u servis pored auto-puta da bi dopunilo bateriju.

Zvanična autonomija ovog modela sa baterijom od 30kWh je 208km, ali nije poznato koliko je struje trošio dodatni kompjuterski sistem za autonomnu vožnju. Prema objavljenoj slici pređene rute, LEAF se zaustavio četiri puta tokom ovog putovanja.

Automobil je u autonomnom režimu išao bez ljudske intervencije “bez ikakvih ili uz minimalne oznake na putevima”, a savladavao je raskrsnice, kružne tokove i auto-puteve, navodi Nissan. Ugrađena tehnologija regulisala je prestrojavanja, zaustavljanje i kretanje.

Čak i bez jasne saobraćajne signalizacije, ugrađena tehnologija bila je u stanju da savlada “uske krivudave puteve, drumove bez srednje linije i loše označene kružne tokove”. Kompjuterski sistem izgradio je set “prethodno prođenih saobraćajnih scenarija i rešenja” i koristio je te podatke da “nauči” da rešava slične situacije u budućnosti.

Projekat je koštao 13,5 miliona funti, a delimično ga je finansirala britanska vlada. Putovanje je obavljeno na javnim putevima, a ostali učesnici u saobraćaju nisu ništa znali o ovome, osim što su mogli da vide oznake na specijanom Nissanovom vozilu.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here