Prvi hibridni motor za Fiat 500 i Pandu

0
195

Gradski modeli Fiat 500 i Fiat Panda prvi put će moći da se kupe sa novim blagim hibridnim motorom, pošto je italijanski proizvođač u ponudu uvrstio i ovu opciju.

Oba modela koristiće novi jednolitarski benzinski motor sa tri cilindra koji sada sadrži i kaišem pokretani alternator koji funkciniše na naponu od 12 V i malu litijum-jonsku bateriju.

Ovaj sistem može da povrati deo izgubljene energije tokom kočenja i usporavanja vozila i uskladišti je u bateriju. Ta energija potom se koristi za pokretanje motora u stop-start režimu i pomaže pri ubrzavanju vozila. Takođe, sistem omogućava da se motor isključi pri brzini manjoj od 30km/h, dok se vozilo ne zaustavi, čime se dodatno smanjuje potrošnja goriva.

Ukupna snaga sistema u oba modela je 70KS i 92Nm maksimalnog obrtnog momenta. Šestostepeni manuelni menjač je standardan u oba modela.

Fiat je saopštio da je, u poređenju sa odlazećom 1,2 litarskom jedinicom, novi blagi hibridni motor štedljiviji u pogledu potrošnje goriva i da u vožnji emituje do 30% manje CO2.

Fiat 500 sa blagim hibridnim motorom moći će da se kupi od februara, a Panda od marta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here