Turska prikazala prve domaće električne modele

0
136

U Turskoj su prezentovani prototipovi prva dva domaća električna automobila, čija bi proizvodnja trebalo da počne 2022. godine. Ovaj državni projekat koštaće 3,4 milijarde EUR, a planirano je da se u periodu od 15 godina proizvodi pet električnih modela.

Tursku automobilsku poslovnu grupu TOGG čini pet holding kompanija i jedan poslovni savez. Javnosti su prikazana dva modela – laki električni SUV i limuzina.

Baterijsko-električni pogon u potpunosti je razvijen unutar kompanije TOGG, a kompletna prava na intelektualnu imovinu pripadaju turskoj državi.  Postojaće dve baterijske opcije – manji paket omogućava autonomiju od 300km, a veći 480km sa jednim punjenjem.

Brzo punjenje omogućiće SUV modelu da dostigne 80% kapaciteta baterije za samo 30 minuta. TOGG nije objavio koji su kapaciteti baterija. Garancija na baterije traje osam godina.

Osnovni modeli imaće jedan elektro motor na zadnoj osovini sa oko 200KS. Verzije sa dva motora imaće pogon na svim točkovima i snagu od oko 400KS. Deklarisano ubrzanje od 0-100km/h je 7,6 sekundi sa zadnjim pogonom, a sa dva motora to vreme se skraćuje na samo 4,8 sekundi. U dizajnu automobila TOGG je sarađivao sa Pininfarinom, a u obzir je uzet ukus domaćih kupaca.

Planirano je da se automobili proizvode u fabrici u Bursi, južno od Istanbula. Kapacitet fabrike će od 2022. godine biti 175.000 SUV i limuzina godišnje. Datum početka proizvodnje nije odabran slučajno, pošto se tada obeležava 100 godina od osnivanja Turske Republike.

Očekuje se da će projekat uposliti 4.000 radnika u periodu od 13 godina. Država će osigurati zemljište i proizvodni pogon, poreske olakšice i garancije za nabavke za 30.000 automobila godišnje do kraja 2035. godine, objavljeno je u zvaničnim dokumentima.

Direktor kompanije TOGG je bivši izvršni zvaničnik firme Bosch Gurdžan Karakas, a glavni operativni zvaničnik je Serđo Roha, nekadašnji izvršni zvaničnik General Motorsa u Koreji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here