Mercedes GLA – druga generacija

0
153

Mercedes je predstavio drugu generaciju modela GLA, koja je dobila više tehnologije i poboljšanu udobnost da bi bila konkurentnija u brzo rastućem segmentu kompaktnih krosovera.

Od početka prodaje u drugom kvartalu 2020. godine ponudi će biti AMG verzija, dok su plag-in hibrid i električna varijanta planirane za budućnost. U Mercedesu kažu da je druga generacija u svemu bolja – uverljivija je, bezbednija i efikasnija.

Početni GLA 200 koristi 1,3 litarski benzinski turbo motor sa četiri cilindra od 163KS, dok najjači Mercedes-AMG GLA 35 raspolaže sa 305KS iz dvolitarskog turbo agregata. Ostale verzije biće predstavljene naknadno, a među njima će se naći plag-in hibridni GLA 250e EQ Power ukupne snage 215KS, sa baterijom kapaciteta 15,6kWh.

Klirens druge generacije povećan je za 9mm, na 143mm. Šef dizajna Gordon Vagener kaže da se u novom modelu “kombinuju mišićavi ofroud geni sa filozofijom senzualne čistoće”. U povećane blatobrane smešteni su točkovi sa felnama prečnika od 17 do 20 inča. AMG model se odlikuje jedinstvenim elementima, poput Panamericana maske, novog krovnog spojlera i drugačijih cevi izduvnog sistema.

Novi GLA je dugačak 4410mm, širok 2020mm i visok 1611mm. Zasnovan je na drugoj generaciji MFA platforme i ima povećan međuosovinski razmak za 30mm, na 2729mm. Prednji i zadnji kolotrag povećani su za 46mm.

Novi GLA u kabini je sličan ostalim Mercedesovim modelima. U standardnom paketu na centralnoj konzoli su dva sedmoinčna ekrana za instrumente i multimediju, a postoji i šira verzija sa dva ekrana dijagonala 10,3 inča. Ugrađen je poznati Mercedesov MBUX sistem koji podržava komande glasom i dodirom. Dostupan je i prikaz informacija na vetrobranu u boji.

Putnici na prednjim sedištima imaju 22mm više prostora nego ranije, ali su oni na zadnjim sedištima izgubili 6mm. Zauzvrat su dobili 16mm više prostora za kolena. Kapacitet prtljažnika povećan je na 435 litara.

U ponudi će se naći i verzija sa pogonom na svim točkovima, koja podrazumeva i specijalna svetla za vožnju van puteva, kao i dodatni režim za vožnju koji pomaže pri spuštanju niz veći nagib.

GLA 200 sa sedmostepnim automatskim menjačem ubrzava od 0-100km/h za 8,7 sekundi i ima maksimalnu brzinu od 210km/h. Potrošnja goriva je 5,6l/100km, a emisija CO2 je 129g/km CO2.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here