Euro NCAP: Četiri zvezdice za Volkswagen Sharan

0
89

Volkwagen Sharanu delimično su se otkačila klizna vrata u zadnjem delu vozila prilikom testa bočnog sudara sa stubom, ali mu je Euro NCAP ipak dodelio četiri zvezdice.

Bočni udar u stub je najteži test koji automobili prolaze. Automobili se sudaraju sa stubom prečnika 25cm krećući se brzinom od 32km/h, što je imitacija udara u drvo ili stub električne rasvete. Euro NCAP navodi da je su ovakvi sudari veoma ozbiljni i da je stopa smrtnosti ili teških povreda u tim situacijama visoka.

Tokom procene ponašanja Sharana, zadnja klizna putnička vrata su se skoro potpuno odvojila od karoserije, što „povećava rizik od ispadanja putnika“, navodi se u komentaru uz test.

Uprkos tome, Sharan je dobio ukupnu ocenu četiri zvezdice, što znači da nudi „sveukupno dobre performanse zaštite prilikom sudara“. Volkswagenov model dobio je ocenu 89% za zaštitu odraslih putnika i 78% za zaštitu dece.

Euro NCAP periodično testira modele koji su na tržištu već nekoliko godina, a sve oštriji testovi ponekad za posledicu imaju oduzimanje jedne zvezdice od ponekog modela. Sharan je prvobitno testiran 2010. godine i tada je dobio pet zvezdica, sa ocenom 96% za zaštitu odraslih putnika i 80% za zaštitu dece. Tada nije pomenut problem sa vratima.

Test bočnog udara u stub obavlja se od 2001. godine, a pooštren je 2015. godine – pre prvog testiranja Sharana. Sada se automobil usmerava prema stubu pod uglom od 15 stepeni, a ne potpuno uspravno, što možda može da objasni odvajanje vrata.

“Iako je Volkswagen Sharan starijeg dizajna, porodice ga i dalje kupuju. Strukturni neuspeh ove veličine u testu sudara je razočaravajući”, izjavio je član upravnog odbora Euro NCAP-a Metju Ejveri. Objašnjavajući dodeljene četiri zvezdice, Ejveri je rekao da odvajanje vrata može da izgleda dramatično, ali da detektovane povrede lutki, koje su presudne za ocenu, sugerišu da vozilo nudi visok nivo pasivne bezbednosti.

Volkswagen je saopštio da su se vrata odvojila posle sudara sa stubom, dok se vozilo udaljavalo od njega, ali da u saradnji sa Euro NCAP-om pokušava da utvrdi zašto se to dogodilo. Kompanija napominje da nije zabeležila slučaj da su se klizna vrata odvojila od karoserije u stvarnim sudarima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here