Kia Futuron koncept

0
85

Kia je predstavila koncept Futuron kao nagoveštaj izgleda nove linije SUV električnih modela ove automobilske marke. Koncpet je prikazan na Međunarodnoj izložbi Expo u kineskom Šangaju.

Koncept ima formu SUV kupea sa dvoja vrata sa veoma zakošenom linijom krova. Kia je saopštila da je dizajn automobila svesno pojednostavljen i urađen bez ikakve ornamentike.

Futuron je dugačak 4850mm, a visok je samo 1550mm, što znači da je niži od modela Škoda Kamiq. Na prednjem kraju se uočava nova verzija prepoznatljive maske “tigrov nos”, koju Kia koristi na svim svojim serijskim modelima. Kod ovog automobila, ova tema je proširena, pa je više reč o “tigrovom licu”.

Prednji kraj sadrži i svetlosni dizajn nazvan “zvezdani oblak”, koji je uklopljen u masku i sadrži pokretne elemente radi promene iz dnevnih svetala u puni snop prednjih svetala. Kia je nagovestila da bi ovakav dizajn mogao uskoro da se nađe u njenim serijskim modelima.

Specifikacije pogonskog sklopa nisu poznate, a Kia je za sada otkrila da Futuron ima bateriju velikog kapaciteta koja je smeštena ispod poda da bi se maksimalno iskoristio prostor u kabini i osiguralo nisko težište. Snaga se šalje u četiri elektromotora, po jedan na svakom točku, a Kia navodi da to osigurava “munjeviti odziv na komande vozača”.

Futuronov enterijer je jednako futurističan, a u njemu se kombinuju minimalistički raspored sa naprednim funkcijama autonomne vožnje radi unapređenja iskustva vožnje u urbanim sredinama. Panoramski stakleni krov inspirisan je dizajnom neidentifikovanih letećih objekata, a osigurava i maksimalnu količinu prirodnog svetla u kabini. Ugrađena je mreža LiDAR senzora koji omogućavaju 4. nivo autonomne vožnje.

Prednja svetla mogu potpuno da se obore, što omogućava i vozaču da se maksimalno odmori dok je vozilo u autonomnom režimu vožnje, naročito tokom dužih putovanja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here