Toyota LQ koncept

0
133

Toyota LQ je koncept autonomnog električnog vozila koji će biti predstavljen na specijalnoj izložbi Future Expo tokom predstojećeg Sajma automobila u Tokiju. U vozilo je ugrađen sistem veštačke inteligencije, koji, kako navodi Toyota, gradi emotivnu vezu sa vozačem i personalizuje njegovo vozačko iskustvo.

Toyota je saopštila da sistem Yui vrši adaptaciju osvetljenja u kabini, rada klima uređaja i mirisa u unutrašnjosti na osnovu vozačevog emotivnog stanja i budnosti. Sistem može da selektuje i emituje muziku na osnovu odabrane rute, kao i da ponudi vozaču podatke o saobraćaju i lokalnim zanimljivostima u realnom vremenu.

LQ donosi podršku za četvrti nivo autonomne vožnje, što znači da bi vozilo trebalo da bude u stanju da samo vrši kontrolu nad svim funkcijama bez nadzora od strane vozača u precizno definisanim oblastima, poput određenih sekcija auto-puta. Sistem bi trebalo da bude sposoban da izbegava nesreće bez uticaja vozača.

Koncept obuhvata i sistem za samostalno parkiranje, zasnovan na seriji sonara i radara, kao i kamera koje vrše 2D mapiranje puta. Toyota je saopštila da ovo može da unapredi pristupačnost za osobe sa ograničenom pokretljivošću i maksimizira iskoristivost prostora na parkinzima smanjenjem razmaka među vozilima na samo 20cm.

LQ u kabini ima par jedinstvenih ventilisanih sedišta sa serijom jastučića na naduvavanje. Kada sistem prepozna da je vozač umoran, aktivira se hlađenje sedišta i naduvavanje segmenate koji pomažu vozaču da ostane budan i u najboljem položaju.

Tu je i tehnologija virtuelnog displeja, koja je razvijena sa Panasonicom. Važne informacije projektuju se na vetrobranu vozila. Toyota je saopštila da sistem ima dubinu projekcije do 41 metra ispred vozila, što omogućava da vozač ostane fokusiran na put.

Na kraju, kabina sadrži nekoliko LED panela ugrađenih u krov i podove, koji emituju svetlost u zavisosti od toga kojem se putniku Yui obraća. Ostatak enterijera je uglavnom konvencionalan, sa uobičajenim upravljačem, papučicama i komandnim prekidačima i tasterima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here