Frankfurt: BMW Vision M NEXT

0
154

BMW koncept Vison M NEXT prikazan je na Sajmu automobila u Frankfurtu sa pogonom snage 600KS i električnom autonomijom od 100km. Ovo je najava serijskog modela koji će zameniti aktuelni i8 hibridni sportski model početkom sledeće decenije.

To će biti top BMW model u novoj porodici električnih vozila, u kojoj će se od 2021. godine naći i jedan SUV. Vision M NEXT kombinuje električni motor i manji benzinski agregat u plag-in hibridnoj konfiguraciji.

Motor sa kompresorom i četiri cilindra koristi se sa elektrifikovanom prednjom osovinom, a ukupna snaga sistema je 600KS. BMW je saopštio da je maksimalna brzina 300km/h, a ubrzanje od 0-100km/h 3 sekunde. Detalji o kapacitetu baterije i tehnologiji nisu objavljeni.

Klaus Frolih, član Upravnog odbora BMW-a, izjavio je da Vision M NEXT samo u električnom modu ima više snage nego sadašnji i8. Po jedan električni motor postavljen je na obe osovine i proizvode po 200KS, a benzinski agregat još 250KS. Frolih je rekao da je koncept težak oko 1600kg do 1700kg.

i8 je na tržištu već šest godina, ali novi koncept koristi neke njegove stilske elemente, poput bočnog profila. Zadržani su i sadašnji plutajući C stubovi i leptirsko otvaranje vrata. Prednji kraj je najava novog BMW stila, sa mnogo većim “bubrezima”. Prednje felne su prečnika 21 inč, zadnje 22 inča. Pneumatici su mnogo širi nego kod aktuelnog i8.

Prednja i zadnja svetla su laserskog tipa, što omogućava veoma usko i precizno usmeravanje svetlosnog snopa.

Enterijer se odlikuje odustvom velikih ekrana i tehnologijom koja je više orijentisana prema vozaču, koji na raspolaganju ima tanak upravljač. Iza njega se nalazi zakrivljeni i providini ekran za prikazivanje najvažnijih informacija. Sam vetrobran služi kao ekran koji kreira iluziju da se podaci o pravcima i upozorenjima ispisuju na putu i okolini.

Enterijer je napravljen od kombinacije materijala, uključujući sintetička vlakna i eloksirani titanijum. Samo su unutrašnje ručke na vratima i upavljač presvučeni kožom. BMW je razvio žiroskopske držače čaša, pa one ostaju uspravne i tokom prolaska kroz oštre krivine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here