Frankfurt: Mercedes Vision EQS

0
152

Električni Mercedes Vision EQS je zasnovan na potpuno novoj platformi za električna vozila, sa autonomijom od 700km. Luksuzni koncept privukao je veliku pažnju na Sajmu auotmobila u Frankfurtu.

Sa dugom i elegantnom karoserijom, EQS će, kako kažu u Mercedesu, inspirisati novu generaciju EQ modela. Veliki točkovi gurnuti su u same uglove, kako bi se u kabini dobilo što više prostora.

Prednji panel sadrži 188 pojedinačnih LED lampi, što omogućava kreiranje skoro bezgraničnog broja svetlosnih animacija. Tu je i par holografskih prednjih svetala, koja se ulivaju u “svetlosni pojas”, koji se bez prekida proteže po bočnoj liniji oko čitavog vozila. Zadnja svetla napravljena su od 229 trouglastih zvezda.

U kabini, široka centralna konzola obavija se oko četiri putnika i ima detalje bronzane boje. Iz nje se izlivaju povezani nasloni za ruke koji dele kabinu na levu i desnu stranu. EQS najavljuje i novu verziju MBUX multimedijalnog sistema sa centralnim ekranom u orijentaciji portreta i ekranima na naslonima za ruke, tako da kontrolu imaju i vozač i putnici.

Mercedes je saopštio da je kabina inspirisana luksuznim jahtama, ali da se vodilo računa i o okolini. Krov je iznutra presvučen tekstilom napravljenim od otpadne plastike iz okeana, a korištene su i reciklirane boce i veštačka koža.

Velika autonomija ostvarena je zahvaljujući bateriji kapaciteta 100kWh, koja se puni punjačem od 350kW od 0 do 80% za manje od 20 minuta. Pogon je na sva četiri točka, a maksimalna snaga 500KS i 760Nm. Ubrzanje od 0-100km/h traje 4,5 sekundi, a maksimalna brzina je oko 200km/h.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here