F1: Kubica odustaje od F1, Has ipak zadržava Grožeana

0
85

Robert Kubica prestaje sa angažmanom u Vilijamsu i povratnik u F1 neće biti među vozačima u F1 karavanu naredne godine. Dodatna vest je da je Has ekipa odlučila da zadrži Grožeana u svojim redovima, čime se Hulkenbergu smanjuje broj opcija.

Robert Kubica se nakon povratka u F1 ove godine ipak povlači iz F1 na kraju ove sezone. Jednogodišnji ugovor sa Vilijamsom neće biti produžen, a Kubica je nagovestio da traži angažman van F1, najverovatnije će to biti u DTM šampionatu. “Tražim druge mogućnosti,” rekao je Kubica. “Kako bih sagledao druge opcije, odlučio sam da ne nastavim angažman u Vilijamsu nakon završetka ove sezone, što je odluka koju sam ja doneo,” dodao je Kubica. Na pitanje da li bi voleo da ostane u F1, Kubica je odgovorio da je bilo potrebno mnogo energije kako bi se vratio u F1 nakon nesreće na reliju. Glavni razlog je taj što ne želi da ostane u F1 po svaku cenu i želi da “povrati radost trkanja”, što u Vilijamsu definitivno nema jer je sva akcija koju ima sklanjanje kako bi ga ostali obišli za ceo krug jer Vilijams definitivno ne funckioniše ove godine. Rasel ostaje vozač za narednu godinu, a prazno mesto će verovatno pripasti Latifiju koji trenutno vozi u F2 šampionatu. Kao ime koje se može naći u Vilijamsu pominje se Niko Hulkenberg, ali to je malo verovatno jer ekipi pre svega treba novac, a Niko te ne može da obezbedi kao vozač koji ima gotovo deceniju F1 iskustva.

Hulk je bio na spisku Has ekipe, i od većine je smatran kao skoro pa garantovan vozač za narednu godinu umesto Romana Grožeana, ali to se ipak neće dogoditi. Has je objavio da zadržava Groežana, tako da da Hulkenberg ostaje sa vrlo malo opcija. Grožean je prilično razočarao, pre svega, ekipu, ali došlo je do sporazuma i ostaje u Hasu i naredne godine. Hulkenbergu se tako zatvaraju vrata i od opcija mu, pored pomenutog Vilijamsa ostaju Toro Roso, Alfa Romeo i Red Bul.

Toro Roso je malo verovatna opcija, kao i ostale navedene, ali Toro Roso je ekipa koja je zamišljena kao ekipa koja razvija vozače, a ne da u svojoj postavci ima vozače toliko iskusne kao Niko. Opcija Alfe je nešto što jeste moguće, ali podjednako slabo kao i Toro Roso iz prostog razloga što je ta ekipa zamišljena kao druga ekipa Ferarija, a Đovinaci se kao vozač iz Italije tu drži, mada mora da dokaže da je sposoban za mesto u F1. To mesto se i “čuva” za Mika Šumahera koji će definitivno biti u F1, samo je pitanje vremena i putanja kojom će u F1 doći, a jedna od verovatnijih putanja je angažman u Alfi i kasnije u Ferariju. Poslednja opcija, mada i najbolja po Hulkenberga je Red Bul. Sa tim bolidom bi Niko konačno imao šanse da dokaže da je kvalitet o kome svi pričaju, ali i na to mesto ima više pretendenata. Trenutni vozač Albon je na ocenjivanju da li je sposoban da se nosi sa visokim standardima ekipe, i krenulo mu je dobro – peto mesto u Belgiji i šesto u Italiji. Tu je i Gasli i Kvijat koji bi bili povratnici u Red Bul iz “kaznene” postavke Toro Roso ekipe. Dobri odnosi Verštapena i Hulkenberga, kao i odnosi Helmuta Marka i Hulka su nešto što njemu ide u korist, ali to ništa ne mora da znači. Jedno je sigurno, a to je da Hulk ima malo opcija, i da je izjavio da neće ostati u F1 po svaku cenu, tako da je on pre svega mislio na mesto u Hasu ili Red Bulu, eventualno Alfi, dok je mesto u Vilijamsu otpisao, kao i ono u Toro Roso ekipi. Tu si i opcije van F1, ali tu se uglavnom svodi na Formulu E, ali po njegovim rečima, te opcije još uvek nije razmatrao.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here