Frankfurt: Cupra predstavila koncept Tavascan

0
191

Novi Cuprin električni koncept Tavascan promovisan je na Sajmu automobila u Frankfurtu, a u španskoj kompaniji kažu da razmatraju serijsku proizvodnju. Ovo bi bio drugi samostalni model marke koja posluje pod okriljem SEAT-a, posle Formentora.

Projekat Tavascan u Cupri već ima svoju radnu oznaku, a njegov razvoj je postavljen kao prioritet na račun Cupre Ibiza i Cupre Arona, modela koji su otkazani. Šef dizajna u SEAT-u Alehandro Mesonero kaže da Tavascan izgleda jednostavno, ali da nikog ne ostavjla ravnodušnim i da je za Cupru važno da koncept izaziva reakcije.

Ništa još nije odlučeno 100%, ali je naša ideja da u narednih nekoliko godina napravimo nešto veoma slično ovome“, rekao je Mesonero.

Izgled karbonske karoserije diktirala je aerodinamika i sve naglašene linije i kanali imaju funkciju. Zadnjim krajem dominiraju LED svetla, a čak i felne od 22 inča imaju peraja koja stvaraju minimalne turbulencije.

Kabina je više konceptualna nego što se može očekivati od serijske varijante, ali bi 13-inčni ekran za multimediju, sa potpuno novom grafikom, mogao da se nađe u novim Cuprinim i SEAT-ovim modelima u bliskoj budućnosti. Digitalna instrumet tabla ima dijagonalu od 12,3 inča, a ekran multimedije može da se rotira prema vozaču ili putniku.

Tavascan koristi MEB platformu koja će uskoro biti osnova velikog broja električnih vozila iz grupe Volkswagen. Cuprin automobil imaće najpotentniju verziju pogona, sa dva elektro-motora (po jedan za svaku osovinu), ukupne snage 305KS, koji mu omogućava ubrzanje od 0-100km/h za manje od 6,5 sekundi. U podu je smeštena litijum-jonska baterija kapaciteta 77kWh. Deklarisana autonomija je 450km.

Član SEAT-ovog odbora za tehnički tazvoj Aksel Andorf izjavio je u Frankfurtu da je odluka da se radi na Tavascanu donesena bez premišljanja, iako to znači otkazivanje Cuprinih verzija Ibize i Arone, koji su bili najavljeni kada je marka lansirana pod samostalnim imenom u februaru 2018. godine.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here