PočetnaTekstoviAuto-Moto IzveštajiRenault predstavio novu, petu, generaciju modela Clio

Renault predstavio novu, petu, generaciju modela Clio

-

Novi Clio je sada i zvanično predstavljen domaćim medijima iako smo već neko vreme imali dosta informacija koje su stizale od nešto užeg skupa medija koji su imali prilike da novi Clio upoznaju prilikom međunarodne promocije. Usled toga, neka iznenađenja su izostala, ali je prvi susret „uživo“ bio vrlo pozitivan što je uvek dobar pokazatelj.

Upoznavanje sa novom generacijom modela Clio se dešavalo u Sloviniji, a sa epicentrom dešavanja u Reno fabrici „Revoz“ u Novom Mestu. Veliki broj automobila je nas je dočekao u neposrednoj blizini Aerodeoma Brnik, gde je većina novinara imala priliku da se po prvi put upozna sa novim modelom.

Iako je na parkingu bilo postrojeno dvadesetak automobila, u oko su odmah upali jarko narandžasti modeli, ali je i nova, svetlo plava, boja koja je podjednako bila upadljiva. Možda je to samo sa nama bio slučaj jer je ova boja do sada bila rezervisana za potpuno električni Zoe.

Osim boje karoserije, bila je primetna i razlika između modela koji nisu imali RS Line paket opreme i onih koji su bili uskraćeni za ukrasne elemente u vidu drugačije maske, svetala za maglu, lajsni i nekolicine znački.

Od ove generacije, ukoliko niste pomno pratili dešavanja oko Renault noviteta, više u ponudi nema GT Line paketa opreme već je taj paket sada dobio nešto zvučnije RS Line ime, koje bi trebalo da povuče jasniju vezu sa sportskim programom.

Novi model je je nešto kraći od prethodnika, ali je uprkos tome povećan putnički prostor u dovoljnoj meri da se prostraniji prostor može primetiti već na „prvo sedanje“. Prtljažnik je dramatično povećan tako da je Clio iz pozicije jednog od vodećih u segmentu po ovom kriterijumu, sada neprikosnoveni šampion jer nudi 391l što uveliko zadire ne samo u C segment, već i u C-SUV. Povećanje prostora u putničkom prostoru je postignuto redizajniranjem svim elemenata unutrašnjosti – kako od centralne konzole koja je sada daleko plića, pa preko sedišta koja su daleko tanja.

Prtljažnik se sada otvara tasterom koji se ne nalazi na njemu, već se nalazi na braniku što je tražilo malo privikavanja, a sebe smo uhvatili u par navrata kako pokušavamo da otvorimo prtljažnik vukući gornji deo branika što je izgledalo prilično smešno kolegama koje su gledale sa strane. No, ova se situacija desila manje-više svim kolegama, tako da su svi imali priliku da se nasmeju na tuđ račun.

Enterijer je primetno bolji – kvalitetniji i moderniji. Plastike koje su u vozačkom vidokrugu su sve vrlo finog kvaliteta, a info-zabavni sistem je sada opremljen daleko modernijim ekranima više rezolucije. Komande klima uređaja su zasebne i poput ručice menjača, koriste rešenje koje smo već videli kod novog Dastera. Elektronika je vrlo kompletna tako da se nude sistemi za raspoznavanje znakova, automatsko kočenje, adaptivni tempomat, kamere za nadzor slepog ugla (do 90m u nazad se pokriva), kamera i senzori za asistenciju parkiranju, automatska duga svetla i kompletno osvetljenje u LED tehnologiji.

Pogonski agregati su mešavina novih i starih, tako da se za Clio sada nudi 900 ccm atmosferski kao bazni pogon, dok su 0,9 i 1,33 litarski turbo agregati opcione verzije gde je 1,33 turbo sa 130KS na raspolaganju samo u RS Line verziji. Sa dizel strane se i dalje nudi dobro poznati 1,5 litarski dCi koji je sada dobio AdBlue tretman što je obezbedilo EURO 6d-Temp emisije. Kupci će moći da biraju između verzija sa 95 i 115KS. Automatski menjač se inicijalno nudi sa u kombinaciji sa 1.33 motorom u RS Line opremi i to kao sedmostepeni EDC.

U najavi su hibridni pogonski sistem, kao i CVT menjač koji će biti ponuđen kao opcija baznom benzinskom agregatu.

Relativno kratka test vožnja u modelu sa TCe 100 pogonom (0,9 litarski turbo) je pokazala da je automobil dosta tiši nego što je to bio slučaj sa prethodnikom, dok je potrošnja izuzetno niska – nama je vožnja autoputem u opsegu 120-150kmč pokazivala oko 6,5l prosečnu potrošnju, dok je vožnja magistralnim deonicama momentalno spuštala potrošnju na ispod 6l.

Prodaja novog modela je već počela, a Reno će u „prelaznom roku“ nuditi i četvrtu generaciju koja će verovatno pod „Generation“ oznakom nuditi dobar odnos plaćeno/dobijeno jer peta generacija zbog vrlo bogate osnovne opreme zahteva nešto dublji džep.

Osnovna verzija novog modela će koštati 11.990€, dok su modeli u srednjem, Zen, paketu opreme 13.990 za TCe 100, odnosno 15.240€ za dCi 95. Top oprema u početnoj fazi prodaje nosi oznaku Edition One i nudi se za TCe 130 EDC model – 19.490€, kao i za dCi 115 – 19.290€. Garantni rok je 5 godina ili 100.000km.

Default Gallery Type Template

This is the default gallery type template, located in:
/home/nacional/public_html/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/nextgen_gallery_display/templates/index.php.

If you're seeing this, it's because the gallery type you selected has not provided a template of it's own.

Nemanja Šarović
Večni entuzijasta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -