Frankfurt: Volkswagen ID.3

0
270
NAS SPONZOR

Dugo najavljivani Volkswagenov električni hečbek ID.3 konačno je predstavljen svetskoj javnosti na Sajmu automobila u Frankfurtu. Automobil stiže u prodaju sa baterijom u tri veličine, a u najvišim specifikacijama autonomija mu se kreće od 390km do 550km.

ID.3 označava i premijeru MEB arhitekture, potpuno električne platforme koja će biti osnova za desetine električnih modela Volkswagena, SEAT-a, Škode i Audija. Model iz početne serije ima električni motor u zadnjem delu snage 204KS i bateriju kapaciteta 58kWh. Volkswagen je objavio da se autonomija kreće od 300km do 417km.

Svih 30.000 primeraka iz prve serije već su rezervisani, a isporuke se očekuju sledećeg leta, kada kreće i prodaja. U ponudi će se tada naći i slabija varijanta od 150KS i manjom baterijom od 45kWh, sa autonomijom od 230km do 330km, kao i najjača od 203KS i baterijom kapaciteta 77kWh. To će omogućiti da ID.3 pređe od 390km do 550km sa jednim punjenjem.

Verzija sa srednjim specifikacijam imaće standardno sistem brzog punjenja na 100kW. To će omogućiti punjenje za vožnju od oko 290km za pola sata. Model sa manjom baterijom imaće brzo punjenje na listi dodatne opreme, da bi cena vozila bila što povoljnija.

U odnosu na koncept koji je ranije prikazan pod kamuflažom, najveća izmena je produžavanje prednjeg karoserijskog poklopca, da bi se ispunile regulative o zaštiti pešaka. Automobil je dugačak 4,2m, širok 1,8m, a međuosovinski razmak mu je 2,7m, odnosno 145mm veći u odnosu na aktuelni Golf, od kojeg je viši za 70mm.

Volkswagen za sada nje objavio podatke o performansama, a poznato je da je maksimalna brzina 160km/h. Krug okretanja je povoljnih 10,2m, a preciznosti u vožnji doprinosi pogon na zadnjim točkovima.

Dizajn enterijera je čist i moderan, sa ekranom multimedije u sredini centralnog segmenta i digitalnom instrument tablom. Pored nje se nalazi i selektor za rad menjača.

Desetoinčni ekran je standardan u svim verzijama i njime se kontrolišu svi automobilski sitemi, a obuhvata i glasovne komande. Dodatni prostor na podu iskorišten je za prostore za predmete. Na zadnjim sedištima ima mesta kao u Passatu. Kapacitet prljažnika je 385l. Automobil ima LED svetla i felne prečnika 19 inča u početnoj seriji.

Proizvodnja ovog modela počinje u novembru u fabrici Cvikau, vrednoj 1,2 milijarde EUR. Ova fabrika će do 2020. godini imati godišnji proizvodni kapacitet od 330.000 vozila na MEB platformi.

 

Prethodni tekstŠpijunski snimci Hyundaija i30
Sledeći tekstFrankfurt: Mercedes-Benz GLE kupe

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here