Porsche povećava udeo u Rimcu na 15,5%

0
447
NAS SPONZOR

Porsche namerava da poveća akcionarski udeo u hrvatskom proizvođaču komponenti za električna vozila i hiperautomobila Rimac na 15,5%. Porsche ovom investicijom želi da ostvari napredak u elektirčnoj mobilnosti, posebno u segmentu tehnologije za baterije.

Nemačka kompanija je pre 14 meseci kupila udeo od 10% u Rimcu. Porsche namerava da pojača saradnju u oblasti tahenologije za baterije. Ovaj poslovni potez dolazi u vreme premijere električnog sportskog modela Taycan.

Kompanja će uložiti više od 6 milijardi dolara u električnu mobilnost do 2025. godine. Na razvoj Taycana potrošeno je više od milijarde dolara, a investicija je obuhvatila i proširenje fabrike u kojoj se ovaj modoel proizvodi.

Mate Rimac, osnivač kompanije koja nosi porodično ime, saopštio je da je uključivanje Porschea kao akcionara jedna od najvažnijih prekretnica u istoriji firme. On je saopštio da su dve kompanije „tek na početku partnerstva i da su visoka očekivanja već ispunjena“.

Imamo mnogo ideja za saradnju i dobitnih situacija za oba partnera. Svojim krajnjim korisnicima ćemo ponuditi dodatnu vrednost razvojem uzbudljivih, elektrifikovanih modela„, saopštio je Rimac.

Kompanija Rimac sarađuje i sa Renaultom, Jaguarom i Aston Martinom. Hyndai i Kia su zajedno uložili 80 miliona EUR u kompaniju iz Hrvatske. Prema tom sporazumu, tri strane će sarađivati u razvoju elektirčnih vozila visokih performansi.

Prethodni tekstFrankfurt: Novi Nissan Juke
Sledeći tekstFrankfurt: 2020 Audi A5