Frankfurt: Novi Nissan Juke

0
99

Druga generacija modela Nissan Juke ima premijeru na Sajmu automobila u Frankfurtu. Automobl ima osvežen izgled i bogatiji je opremom od prethodnika. Nissan ovim izmenama pokušava da ponovo preuzme titulu najprodavanijeg kompaktnog SUV modela.

Novi Juke je 35mm širi i 75mm duži nego do sada, a međuosovinski razmak mu je porastao za 105mm. Automobil izgleda veći i prostraniji. Uprkos povećanju dimenzija, Juke je lakši za 23kg zahvaljujući upotrebi lakog ojačanog čelika za karoseriju, ali i korištenju nove platforme CMF-B, koju deli sa Renault Capturom.

To znači da, teoretski, Juke može da primi i električni pogon, a hibridna verzija verovatno se podrazumeva. Na početku prodaje u ponudi će biti samo jednolitarski turbo trocilndrični benzinac iz Micre u kombinaciji sa šestostepenim manuelnim ili automatskim sedmostepenim menjačem.

Deklarisana snaga je 115KS, a maksimalni obrtni momenat 200Nm. Ubrzanje od 0-100km/h traje 10,4 sekundi sa manuelnom transmisijom, odnosno 11,1 sekundi sa automatskom. Maksimalna brzina je 180km/h. Još nisu objavljeni podaci o potrošnji goriva i emisiji CO2.

LED prednja svetla na prednjem braniku sada su u Y obliku, a iznad njih su nova uska LED dnevna svetla. Dizajn zadnjih svetlosnih grupa značajno je izmenjen. Vrata prtljažnika šira su za 131mm, a unutra se nalazi prostor zpremine 422 litra, što je povećanje za 68 litar u odnosu na prvu generaciju.

Novi Juke dostupan je u 11 boja karoserije, a veličina felni je od 16 do 19 inča. Najviša specifikacija opreme Tekna+ donosi kontrastne boja krova i retrovizora.

Nissan je saopštio da u kabini ima višemesta nego do sada i da je prostor za kolena povećan za 58mm, a za glave za 11mm. Proizvođač je radio i na poboljšanju pozicije vozača, a tu je i novi podesivi upravljač.

Kabina je dizajnirana u sportskom stilu. Sportska sedišta su deo standardne opreme, a postoje brojne opcije za personalizivanje enterijere. Postoje tri osnovne teme – narandžasta, bela i crna, sa detaljima od alkantara.

Na vrhu redizajnirane centralne konzole je novi osmoinčni ekran multimedije, a neki modeli imaće i sedmoinčni ekran za vozača unutar instrument table.

U ponudi nema head-up prikaza informacija, ali su tu Wi-Fi, TomTom mape i Google Assistant sa glasovnim komandama. NissanConnect aplkacija omogućava daljinsko komandovanje pojedinim funkcijama preko pametnog telefona.

Vozaču pomaže Nissan ProPILOT sistem za poluautonomnu vožnju. On kontroliše gas, kočnice i upravljanje dok se vozilo kreće unutar jedne trake na auto-putu. Tu je i inteligentni sistem za automatsko kočenje sa detekcijom pešaka i biciklista, ograničenja brzine i prepoznavanjem saobraćajnih znakova. Ugrađena je tehnologija koja pokriva slepe tačke.

Sve verzije opreme podrazumevaju tempomat sa funkcijom ograničavanja brzine, asistenciju za duga svetla, prepoznavanje saobraćajnih zankova i asistenciju za kretanje na uzbrdici.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here