Frankfurt: Predstavljen električni Smart

0
105

Kozmetički osvežena električna verzija modela Smart EQ ForTwo i ForFour predstavljena javnosti, a prva prilika da se vozila vide uživo je Sajam automobila u Frankfurtu. Prodaja počinje u decembru.

Mercedes, koji je vlasnik ove marke, saopštio je da su oba modela dobila “redukovani, ali zreliji izgled”. Izmene su uočljive u segmentu prednje maske, novih maglenki, agresivnije dizajniranih ventilacionih otvora na prednjem braniku i paru prerađenih LED svetala.

Oba modela dobila su aerodinamički efikasniji prednji poklopac, a tu su i novi difuzor, osvežene svetlosne grupe i novi spojler. Poput aktuelnog modela, Smart EQ ForTwo je dostupan sa tvrdim krovom i kao kabriolet.

U kabini, sve tri verzije imaju redizajniranu konzolu sa novim držačima za čaše i prostorom za odlaganje pametnog telefona, kao i novim osmoinčnim ekranom multimedijalnog sistema. Novi ekran oslanja se na snagu vozačevog pametnog telefona i deli njegov meni, aplikacije i navigacioni sistem.

Oprema je podeljena u tri nivoa, a na listi su parking senzori, naslon za vozačevu ruku, panoramski stakleni krov, kamera za pogled iza automobila i mreža za odlaganje stvari na centralnoj konzoli. Najviši paket opreme je Exclusive i donosi kompletna LED svetla, senzore za brisače, automatska prednja svetla, automatsko zatamnjivanje retrovizora, ambijentalno osvetlenje kabine i unapređene maglenke sa funkcijom pokrivanja krivina.

U ponudi su nove boje karoserije, novi dezeni tkanine za sedišta i ostale površine u kabini i četiri vrste aluminijumskih felni prečnika 15 ili 16 inča.

Nova Smart EQ kontrolna aplikacija dozvoljava vlasnicima da proveravaju status svojih vozila sa daljine i pruža informacije o autonomiji, napunjenosti baterije, lokaciji i daljinsko kontorlisanje klima uređaja i centralne brave.

Novi onlajn servisi koji će biti dostupni u novom Smartu EQ obuhvataju funkciju zajedničkog korištenja vozila, potragu za parking mestom, sistem protiv krađe i planiranje rute do parkiranog vozila.

Pogonska jedinica ostaje neizmenjena. Svi modeli imaju bateriju od 17,6kWh i električni motr smešten u zadnjem delu, koji proizvodi 80KS I 160Nm maksimalnog obrtnog momenta. Maksimalna brzina je 130km/h, a ubrzanje do 100km&h traje oko 12 sekundi.

Postoji podrška za brzo punjenje na 22kW, kojim se kapacitet baterije od 10% do 80% postigne za manje od 40 minuta. EQ ForTwo ima deklarisanu autonomiju od 145km, a EQ ForTwo kabriolet i EQ ForFour 144km, odnosno 139km.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here