MINI u deset miliona primeraka

0
81

Desetmilioniti primerak legendarnog modela MINI sišao je sa proizvodne trake u fabrici u Oksfordu, gde se ovaj model proizvodi od 1959. godine. Za ovu priliku napravljen je MINI 60 Years Edition, koji će se naći u konvoju od 60 automobila ove marke od Oksforda u Brisela, gde je zakazan mešunarodni skup ljubitelja ovog modela.

Videti kako desetmilionito vozilo naše marke silazi sa proizvodne trake ovde u Oksfordu bio je trenutak ponosa za sve zaposlene. Neki od njih imaju članove porodica koji su već proizvodili klasični MINI na ovom mestu”, izjavio je šef fabrike Piter Veber.

U godinama do 2000, klasični MINI je ostvario veliki uspeh i prodat je u 5,3 miliona pirmeraka širom sveta. Prošle godine, u svetu je 400.000 kupaca odabralo ovaj model u više od 100 zemalja. Oko 1.000 automobila proizvodi se u fabrici u Oksfordu svakog dana.

Klasični MINI dizajnirao je Alek Isigonis pre 60 godina i time postavio osnove jednog od kamena temeljaca automobilske industrija, pošto je definisao fomu malog kompaktnog hečbeka sa maksimalno iskorištenim unutrašnjim prostorom. Odlična upravljivost i mala težina su formula koja se primenjuje i šest decenija kasnije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here