Ford ukida Ka+ u Evropi

0
203

Ford će prestati da prodaje model Ka+ u Evropi u okviru pokušaja da svoje poslovanje na ovom tržištu ponovo učini profitabilnim. Segment mini modela generalno je postao problematičan zbog niskih prodajnih cena i visokih troškova ugradnje tehnologija koje smanjuju emisije CO2.

Portparol kompanije rekao je da bi Ka+ bio obuhvaćen penalima zbog emisija CO2 od 2020. godine, zbog čega bi postao manje privlačan kupcima u ovom segmentu.

Opel je ranije saopštio da će iz ponude izbaciti modele Karl i Adam, a PSA grupa je nagovestila mogućnost da obustavi proizvodnju modela Peugeot 108 i Citroen C1 posle aktuelnih generacija. Očekuje se da ni Volkswagen neće direktno zameniti modele VW Up, Škoda Citigo i SEAT Mii. Umesto toga, nemački gigant radi na razvoju gradskih automobila na električni pogon.

Ford je počeo da uvozi model Ka+ u Evropu iz Indije 2016. godine kao zamenu za manji Ka, koji se proizvodio u Poljskoj zajedno sa Fiatom 500, sa kojim je delio paltformu.

Ford je u Evropi do kraja maja ove godine prodao 22.406 primeraka Ka+, što je za 13% manje nego u istom periodu prošle godine, navodi se u podacima kompanije za tržišne analize JATO Dynamics. Prošle godine, Ford je u Evropi prodao nešto više od 50.000 primeraka ovog modela.

Dileri su već u aprilu obavešteni o povlačenju Ka+ iz ponude. Isporuke će zvanično biti obustavljene u septembru. Ford je ranije najavio i ukidanje modela C-Max i Grand C-Max.

Ford je u drugom kvartalu u Evropi poslovao sa profitom od 53 miliona dolara, dok je u istom periodu prošle godine zabaležio gubitak od 73 miliona dodlara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here