Oliver Cipse novi direktor BMW grupe

0
104

BMW grupa, koja obuhvata marke BMW, MINI i Rolls-Royce, imenovala je Olivera Cipsea (Oliver Zipse) za novog direktora. On je zamenio Haralda Krugera, koji je ranije ovog meseca podneo ostavku, posle samo četiri godine na funkciji.

Cipse (55) radi u BMW-u od 1991. godine i obavljao je različite poslove u upravi, a u poslednje vreme je bio šef proizvodnje. Drugi kandidat za čelnu poziciju bio je šef odelenja za istraživanja i razvoj Klaus Frehlih.

Komentatori ocenjuju da je Cipse impresionirao upravni odbor ponašanjem tokom debate o Bregzitu i nedavnim pretnjama američke administracije da će uvesti carine na proizvode iz Meksika. BMW ima fabrike u Velikoj Britaniji i Meksiku, a Cipse je u oba slučaja odlučan da ove fabrike opstanu.

Predsednik kompanije Norbert Rajthofer u saopštenju je opisao Cipsea kao „odlučnog stratega“ i „analitičkog lidera“. Rajthofer je pružio i određeni uvid u namere upravnog odbora rekavši da će Cipse doneti „svež zamah u oblikovanju mobilnosti u bodućnosti“.

U vreme mandata Krugera, BMW je izgubio poziciju vodećeg proizvođača u segmentu luksuznih proizvođača i prepustio je Daimleru. Pored toga, BMW nije kapitalizovao početno vođstvo u oblasti električnih vozila i sada kasni za rivalima. Iako je BMW lansirao i3 hečbek još 2014. godine, prvi sledeći elektirčni model ove grupe je MINI Cooper SE, koji stiže na tržište 2020. godine i čija će autonomija biti manja od one koju nude konkurenti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here