Tržište: Prodaja opala za 7,9% u junu

0
137

Prodaja novih automobila u Evropi opala je u junu za 7,9%, a najveći pad doživeli su Nissan, Volvo, Honda i Fiat Chrysler Automobiles. Prošlog meseca registrovano je 1,49 miliona novih vozila, dok ih je u istom periodu prošle godine bilo 1,62 miliona, navodi se u podacima industrijskog udruženja ACEA.

Ovom rezultatu doprinela je i činjenica da su u junu bila kalendarski dva prodajna dana manje.

Nissan je usled zastarele ponude zabeležio pad prodaje za 27%, a Volvo za 22%. Broj registracija novih Hondi umanjen je za 19%, FCA za 14%. Pad nije zaobišao ni nemačku trojku – BMW za 10%, Volkswagen grupa za 9,6%, a Mercedes 8,2%.

Unutar Volkswagen grupe samo je SEAT ostvario rast prodaje i to za 7,4%. Marka Volkswagen prodala je 14% manje automobila nego u junu prošle godine, Audi je bio u minusu za 9%, a Škoda za 8,5%.

PSA grupa takođe je imala loš mesec, osim marke DS, čije su registracije povećane za 6,4%. Peugeot je bo u padu za 11%, Opel za 9,7%, a Citroen za 3,6%. Renaultova prodaja oslabila je za 3,9%, a Dačija je porasla za 3,9%. Ford je bio u minusu za 5,4%.

Među azijskim proizvođačima, Lexus, Toyota i Kia su povećali prodaju za 8,7%, 1,8% i za 1,1%. Hyundai je u junu bio u padu za 6,3%.

Iako ACEA u izveštaju ukazuje na manji broj radnih dana u junu, ovi podaci ukazuju na opšti trend pada prodaje automobila u Evropi, koji je na godišnjem nivou umanjen za 3,1%.

Za evropske proizvođače automobila pad prodaje na domaćem tržištu dolazi u vreme ozbiljnije kontrakcije prodaje u Kini, što dodatno ugrožava njihov profit.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here